ΔΩΡΕΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Αν ήδη είσαι εθελοντής αιμοδότης, ξέρεις πόσο όμορφο είναι να βοηθάς για να σώζονται ζωές.

Καθημερινά, υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται άμεση μετάγγιση αιμοπεταλίων. Ανάμεσα τους, πολλά παιδιά με αιματολογικά νοσήματα.

Γίνε και συ δωρητής αιμοπεταλίων. Μπορείς να βοηθήσεις ένα μικρό παιδί να χαμογελάσει ξανά.

Τα αιμοπετάλια

Τα αιμοπετάλια είναι πολύ μικρά κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην αιμόσταση, στο σταμάτημα δηλαδή μιας αιμορραγίας από τα αγγεία, δίνοντας στην ευκαιρία στον οργανισμό να ξεκινήσει την επούλωση.

Οι μεταγγίσεις αιμοπεταλίων χρειάζονται σε..

παιδιά και σε ενήλικες που πάσχουν από καρκίνο, απλαστική αναιμία, λευχαιμία ή σε εκείνους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών ή μεταμόσχευση οργάνων. Αυτοί οι ασθενείς δεν παράγουν λειτουργικά αιμοπετάλια μόνοι τους.

Άλλοι ασθενείς που έχουν χάσει μεγάλες ποσότητες αίματος λ.χ μετά από τραυματισμό ή ένα πολύωρο χειρουργείο μπορεί επίσης να χρειασθούν αιμοπετάλια, για να προληφθεί μεγαλύτερη απώλεια.

Το 40% των αιμοπεταλίων μεταγγίζονται σε παιδιά.

Τι είναι η αιμοπεταλιοαφαίρεση

Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος συλλογής αιμοπεταλίων ήταν με το διαχωρισμό τους από το αίμα που προσέφερε ο αιμοδότης. Από κάθε φιάλη αίμα παράγεται στην Αιμοδοσία μια μικρή ποσότητα αιμοπεταλίων.

Σήμερα όμως τα προηγμένης τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα γνωστά ως “διαχωριστές κυττάρων“ μας επιτρέπουν να συγκεντρώνουμε πολύ περισσότερα αιμοπετάλια από έναν και μόνο δότη.

Οι διαχωριστές αφαιρούν τα αιμοπετάλια από το αίμα που εσείς προσφέρετε και σας επιστρέφουν τα υπόλοιπα στοιχεία του αίματος είτε μέσω της ίδιας είτε μέσω φλέβας του άλλου χεριού. Η διαδικασία αυτή λέγεται αιμοπεταλιαφαίρεση.

Τι γίνονται τα αιμοπετάλια που δωρίζουμε

Τα αιμοπετάλια που απομονώνονται από το αίμα μας συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ασκό, ενώ τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος επιστρέφουν στο δότη. Τα αιμοπετάλια ζουν μόνο 5 ημέρες γι’αυτό και πρέπει άμεσα να μεταγγιστούν.
Από κάθε αιμοπεταλιοδοσία, μπορείς να βοηθήσεις μέχρι και 3 ενήλικες ή ακόμη και 12 παιδιά!

Η αιμοπεταλιοδοσία είναι ασφαλής

Ο αριθμός των κυττάρων που αφαιρείται από τον οργανισμό είναι ένα μικρό μέρος των αιμοπεταλίων που υπάρχουν στο σώμα και επανέρχονται σε 2 ημέρες, καθιστώντας ασφαλή τη διαδικασία δωρεάς αιμοπεταλίων.

Επίσης, με την δωρεά αιμοπεταλίων δεν επηρεάζεται ο αιματοκρίτης. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης γιατί η όλη διαδικασία γίνεται σε κλειστό και αποστειρωμένο κύκλωμα. Οι βελόνες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης.

Γιατί χρειαζόμαστε τακτικούς αιμοπεταλιοδότες

Τα αιμοπετάλια ζουν λίγο οπότε υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τακτικούς εθελοντές δωρητές αιμοπεταλίων. Είναι δραματικό να αναζητούνται εναγωνίως αιμοπεταλιοδότες κάθε φορά που χρειάζεται.

Είναι εύκολο να δωρίζεις αιμοπετάλια!

Βήμα 1

Επικοινώνησε με το νοσοκομείο ή το σύλλογό μας και εξέφρασε την επιθυμία να γίνεις αιμοπεταλιοδότης. Θα κλείσεις ένα συγκεκριμένο ραντεβού για να ελεγχθεί η καταλληλότητα σου ως δωρητής αιμοπεταλίων.

Βήμα 2

Όταν επισκεφτείς το νοσοκομείο καταρχάς ενημερώνεσαι λεπτομερώς για τη διαδικασία. Γίνεται μια γενική εξέταση αίματος από όπου προσδιορίζεται ο αριθμός των αιμοπεταλίων. Εάν είναι αποδεκτός, γίνονται και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ο εργαστηριακός και κλινικός έλεγχος που γίνεται πριν να γίνει δεκτός ένα νέος αιμοπεταλιοδότης και πριν γίνει δεκτή κάθε συγκεκριμένη δωρεά εξασφαλίζει την ασφάλεια τόσο του δότη όσο και του λήπτη. Εάν όλα είναι καλά θα ειδοποιηθείς να δώσεις αιμοπετάλια μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε περίπτωση που δεν κριθείς κατάλληλος, δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθείς. Εξάλλου, μόνο ένας μικρός αριθμός εθελοντών αιμοδοτών είναι κατάλληλος για εθελοντική δωρεά αιμοπεταλίων.

Βήμα 3

Το υπεύθυνο προσωπικό θα ελέγξει την πίεση και τους σφυγμούς όπως και στην συνηθισμένη εθελοντική αιμοδοσία. Το αίμα που θα λαμβάνεται θα βγαίνει από το ένα χέρι, θα περνά σε ένα μηχάνημα που θα διαχωρίσει τα αιμοπετάλια ενώ το υπόλοιπο γυρνά σε σένα. Μπορείς να διαβάσεις ή να χαλαρώσεις πίνοντας κάποιο χυμό που θα σου προσφερθεί.

Σε όλη τη διάρκεια της αιμοπεταλιοδοσίας υπάρχει ιατρική και νοσηλευτική επίβλεψη και φροντίδα. Ενημέρωσε το προσωπικό εάν αισθανθείς μούδιασμα γύρω από τα χείλη, κρύα άκρα ή οποιαδήποτε αδιαθεσία. Αυτά μπορεί να συμβούν, μερικές φορές, ωστόσο διορθώνονται χωρίς σοβαρή παρενέργεια για τον οργανισμό.

Κατά την διαδικασία της δωρεάς μπορείς να κάθεσαι αναπαυτικά, να βλέπεις τηλεόραση και να πίνεις τους χυμούς που σας προσφέρουν.

Βήμα 4

Με την προσφορά αιμοπεταλίων, βοήθησες ένα άτομο με βαριά προβλήματα υγείας. Μπορείς να είσαι βέβαιος ότι βοήθησες πραγματικά να σωθεί η ζωή ενός ανθρώπου!

Ποιος μπορεί να γίνει αιμοπεταλιοδότης

Τα κριτήρια καταλληλότητας για την εθελοντική αιμοδοσία και την αιμοπεταλιοδοσία είναι κοινά. Σε γενικές γραμμές δωρητές αιμοπεταλίων μπορούν να γίνουν υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-60 ετών που είναι ήδη εθελοντές αιμοδότες, έχουν αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα και κατάλληλες φλέβες.

Πόση ώρα διαρκεί η αιμοπεταλιοδοσία;

Προγραμματίστε περίπου 2 ώρες για όλη τη διαδικασία. Αυτή καθαυτή η λήψη αιμοπεταλίων διαρκεί 30-45 λεπτά.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη