Η πρώτη φορά!

Δίνω για Πρώτη Φορά Αίμα

Εάν δίνετε για πρώτη φορά αίμα, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεστε, ούτε να φοβάστε! Μπορείτε να επισκεφτείτε την αιμοδοσία πριν, απλά για να δείτε πώς γίνεται και να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία.

Η αιμοδοσία είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Δε χρειάζεται να έχετε μαζί σας ιατρικές εξετάσεις μόνο το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης λ.χ αστυνομική ταυτότητα. Ο γιατρός της αιμοδοσίας θα δει το ιστορικό σας, θα μετρήσει την πίεση και την αιμοδοσφαιρίνη σας (αντίστοιχο του αιματοκρίτη) και θα σας ενημερώσει άμεσα αν μπορείτε να δώσετε.

Μη διστάσετε να ρωτήσετε ό,τι σας απασχολεί τους εθελοντές ή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ! Όσο περισσότερο ενημερωμένος είστε, τόσο οι μύθοι και οι προκαταλήψεις διαλύονται και μένει μόνο ένα πανέμορφο συναίσθημα προσφοράς.

Όταν δίνεις για πρώτη φορά είναι είναι μοναδικό! Ακόμη όμως και γι’αυτούς που αιμοδοτούν συχνά, η κάθε φορά είναι ξεχωριστή!

1η Φορά Αιμοδότης, Ερωτήσεις Ιστορικού

Στο παρακάτω άρθρο σου δίνουμε μερικά tips για το σκοπό και το περιεχόμενο των ερωτήσεων του.

Μερικοί αιμοδότες ή αιμοδότριες νιώθουν άγχος για το πως πρέπει να το συμπληρώσουν ή αν δεν γνωρίζουν κάποια απάντηση. Σε κάθε περίπτωση αν έχεις απορία μπορείς να ρωτήσεις τους εθελοντές του αιμοδοτικού διοργανωτή συλλόγου και φυσικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της αιμοδοσίας. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια για να το συμπληρώσεις μέχρι να εξοικειωθείς με τις ερωτήσεις. Την επόμενη φορά θα είναι πολύ πιο εύκολο!

Καταρχάς να πούμε ότι το ερωτηματολόγιο αυτό είναι στην ουσία ένα σύντομο ιστορικό για την κατάσταση της υγείας σου. Στην πρώτη σελίδα συμπληρώνεις τα στοιχεία σου (*στις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη τυπώνονται στη γραμμματεία, οπότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τσεκάρεις ότι είναι σωστά!)

Στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας μπορείς να διαβάσεις ορισμένους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται να αιμοδοτήσεις!

Στην πίσω όψη του ερωτηματολογίου περιλαμβάνονται ερωτήσεις για τα νοσήματα που ενδεχομένως να έχεις ή είχες στο παρελθόν, φάρμακα που λαμβάνεις, αν έχεις κάνει χειρουργείο, τατουάζ κτλ. Απαντάς με προσοχή και ηρεμία τις ερωτήσεις τικάροντας (χ ή v, δεν έχει σημασία) τα κουτάκια του ΝΑΙ ή ΌΧΙ ενώ μπορείς να σημειώσεις δίπλα λ.χ το όνομα του φαρμάκου που παίρνεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να απαντήσεις με ειλικρίνεια, να μην αποκρύψεις στοιχεία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια η δική σου και του λήπτη. Να σημειώσουμε ότι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι εμπιστευτική και κάθε πληροφορία παραμένει απόρρητη.

Στο τέλος του ερωτηματολογίου πρέπει να υπογράψεις δίνοντας την συγκατάθεσή σου για την διάθεση του αίματος σε όποιον πάσχοντα έχει ανάγκη και την καταχώρηση των στοιχείων σου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Η πρώτη φορά ίσως θα χρειαστεί λίγα λεπτά. Για τους παλαιότερους αιμοδότες είναι μια υπόθεση ρουτίνας που γίνεται πολύ γρήγορα!

Παρακάτω μπορείς να βρεις το ερωτηματολόγιο και να εξοικειωθείς!

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη