ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΡΙΕΣ

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας πρόσφατα ανακοίνωσε ότι στην περίοδο της πανδημίας οι νέες γυναίκες ήταν αυτές που πρωτοστάτησαν στην αιμοδοσία!

Παρόμοια και τα δικά μας στατιστικά στον “Αιματοκρήτη” δείχνουν ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών στηρίζουν έμπρακτα την εθελοντική αιμοδοσία και έχουν τα πρωτεία και ως δωρήτριες μυελού των οστών!

1. Είναι ασφαλές να δώσω αίμα ως νέα γυναίκα;

Είναι απολύτως ασφαλές αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο ιδιαίτερο θέμα υγείας, έχεις αιμοσφαιρίνη πάνω από 13.5 ή αιματοκρίτη πάνω από 38 (τα οποία μετρά ο γιατρός της αιμοδοσίας κάθε φορά πριν δώσεις αίμα) και ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά.

Όπως ίσως γνωρίζεις αν είσαι γυναίκα από 18-45, έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να έχεις χαμηλό σίδηρο ( λόγω της έμμηνου ρύσης ή πρόσφατων κυήσεων), όμως όταν δίνουμε αίμα ο οργανισμός σου θα το αναπληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να έχεις κανένα πρόβλημα. Μια διατροφή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο θα βοηθήσουν.

2. Κάθε πότε μπορούν να δίνουν αίμα οι γυναίκες;

Οι γυναίκες μπορούν να αιμοδοτούν κάθε 4 μήνες.

3. Μπορώ να δώσω αίμα όταν λαμβάνω σίδηρο;

Η αιμοδοσία αναβάλλεται αν η αιμοδότρια βρίσκεται υπό θεραπεία αντικατάστασης με σίδηρο. Μπορεί να επανέλθει στην αιμοδοσία εφόσον ο αιματοκρίτης είναι επιτρεπτός και έχει περάσει ένα διάστημα περίπου 2 μηνών από το τέλος της θεραπείας.

4. Μπορώ να επανέλθω στην αιμοδοσία αν έχω στο παρελθόν αποκλειστεί λόγω αναιμίας;

Φυσικά, αν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης/αιματοκρίτη επανέλθουν στα αποδεκτά για την αιμοδοσία όρια και έχει ολοκληρωθεί σχετική διερεύνηση και θεραπεία, αν χρειάστηκε.

5. Μπορώ να αιμοδοτήσω αν έχω περίοδο;

Παρόλο που οδηγίες δεν το απαγορεύουν αν έχετε καλό αιματοκρίτη, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να αιμοδοτήσουν μερικές μέρες μετά για να αισθάνονται τελείως καλά. Επίσης, η αιμοδοσία αναβάλλεται αν η περίοδος είναι παρατεταμένη και η αιτία είναι υπό έρευνα.

6. Μπορώ να αιμοδοτήσω αν είμαι έγκυος;

Όχι! Μπορείτε να αιμοδοτήσετε 6 μήνες μετά τον τοκετό.

7. Μπορώ να αιμοδοτήσω αν έχω καθυστέρηση;

H αιμοδοσία πρέπει να αναβάλλεται αν μια γυναίκα έχει καθυστέρηση και μπορεί να υπάρχει εγκυμοσύνη.

8.Μπορώ να αιμοδοτήσω αν θηλάζω;

O Θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για την αιμοδοσία αρκεί να έχουν περάσει 6 μήνες από τον τοκετό.

9.Μπορώ να αιμοδοτήσω αν έχω κάνει διακοπή κύησης (άμβλωση);

Πρέπει να έχουν παρέλθει 6 μήνες απο τη διακοπή της κύησης. Μπορεί να γίνει αποδεκτή νωρίτερα εάν έγινε πριν την 12η εβδομάδα της κύησης, δεν συνοδεύτηκε από σημαντική απώλεια αίματος και εφόσον ολοκληρώθηκε η παρακολούθηση και έχουν περάσει 7 ημέρες απο την τελευταία δόση μεθοτρεξάτης (εάν χορήγήθηκε), μετά απο σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

10.Μπορώ να αιμοδοτώ στην προ-εμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση;

Ναι μπορείτε να αιμοδοτείτε αν δε συντρέχει άλλος λόγος υγείας μέχρι τα 65 σας χρόνια.
H αιμοδότρια γίνεται δεκτή ακόμη και εάν βρίσκεται σε αγωγή υποκατάστασης ή οποιαδήποτε άλλη αγωγή για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Αποκλείεται εάν η εμμηνόπαυση παρουσιάσθηκε μετά από θεραπεία για κακοήθεια.

11.Μπορώ να αιμοδοτήσω αν έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή;

Σε γενικές γραμμές ναι, εκτός αν υπήρχε πρόβλημα κακοήθειας, αρκεί να παίρνετε σταθερή θεραπεία και το επίπεδο των ορμονών είναι σταθερό.

Παλαιότερα αποκλείονταν όσοι έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto όμως η οδηγία έχει αλλάξει και πλέον μπορούν να αιμοδοτούν.

12. Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μετά από τατουάζ ή ημιμόνιμο μακιγιαζ;

H αιμοδοσία αναβάλλεται για 4 μήνες από την ημέρα που έγινε. Ισχύει για όσους έχουν τρυπήσει μέρη του σώματος για τοποθέτηση κοσμημάτων (body piercing), μόνιμο και ημι-μόνιμο μακιγιάζ και δερματοστιξία (τατουάζ)/αφαίρεση του με lazer.

13.Μπορώ να δώσω αίμα αν παίρνω αντισυλληπτικα;

Ναι, όταν αυτά λαμβάνονται για την αποφυγή κύησης.

14. Μπορώ να δώσω αίμα όταν έχω συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα;

Δυστυχώς αν πάσχετε από συστηματικό αυτοάνοσο (λ.χ Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, Ρευματοειδή αρθρίτιδα, Σκλήρυνση κατά πλάκας) δεν μπορείτε να αιμοδοτήσετε.

15.Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω ενδομητρίωση;

Επιτρέπεται εφόσον δεν βρίσκεται υπό θεραπεία που αποτελεί αντένδειξη για αιμοδοσία. Ρωτήστε τον γιατρό της αιμοδοσίας ή τον γυναικολόγο σας.

Δωρεά αργέγονων αιμοποιητικών κυττάρων: Οι γυναίκες πρωτοστατούν!

16. Μπορώ να γίνω δωρήτρια μυελού των οστών (αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων);

Ναι, μπορείτε να εγγραφείτε αν είστε από 18-45 ετών.

Οι προϋποθέσεις είναι ίδιες με τις αιμοδοσίας με τη διαφορά ότι η ήπια αναιμία δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας (σε αντίθεση με την αιμοδοσία).

17. Πότε και πως μπορώ να γίνω δωρήτρια ομφάλιου αίματος;

Μπορείτε να δωρήσετε αργέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (ομφάλιο αίμα) όταν μείνετε έγκυος. Η λήψη γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό χωρίς να επηρεάζει καθόλου τη μητέρα ή το νεογνό.

Απευθυνθείτε στην αρμόδια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακού αίματος ή σε συνεργαζόμενο αιμοδοτικό σύλλογο να να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη