Από τη Δωρεά Οργάνων στη Μεταμόσχευση

Μερικές φορές άνθρωποι που δε γνωρίζουν το θέμα νιώθουν ανησυχία όταν ακούν σχετικά με τη Δωρεά Οργάνων. Μια σειρά από μύθους και προκαταλήψεις εμποδίζουν την έγκυρη πληροφόρηση. Ας ξεκαθαρίσουμε μερικές από τις δυσνοήσεις!

Πότε μπορεί να γίνει η Δωρεά Οργάνων

Πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί πως η Δωρεά Οργάνων μετά θάνατον μπορεί να γίνει μόνο από ένα ασθενή που έχει πεθάνει, ενώ βρίσκεται διασωληνωμένος σε μια ε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αφού μόνο τότε είναι δυνατή η διατήρηση των οργάνων με τεχνητά μέσα, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν προς μεταμόσχευση.

Η έννοια του εγκεφαλικού θανάτου

Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με το τέλος της ζωής. Πρόκειται για την νέκρωση ενός τμήματος τους εγκεφάλου (εγκεφαλικό στέλεχος) στο οποίο εδράζουν τα κέντρα αναπνοής και καρδιακής λειτουργίας. Η πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου γίνεται στη ΜΕΘ από μια τριμελή ομάδα, ανεξάρτητων μεταξύ τους γιατρών, διαφορετικών ειδικοτήτων και, μάλιστα,  δύο φορές, με μεσοδιάστημα 6-8 ωρών. Η διαδικασία γίνεται ανεξάρτητα από την πιθανότητα δωρεά οργάνων για να πιστοποιηθεί ο θάνατος τους ασθενή.

Η απόφαση της οικογένειας

Αν διαγνωστεί εγκεφαλικός θάνατος, οι συντονιστές μεταμόσχευσης ενημερώνουν την οικογένεια. Αν η οικογένεια αρνηθεί τη δωρεά οργάνων ο ασθενής αποσωληνώνεται.

Αν η οικογένεια δεχθεί, ξεκινά η διαδικασία της δωρεάς οργάνων. που είναι πραγματικά μια αερογέφυρα ζωής.

Αερογέφυρα Ζωής

Υπό τον κεντρικό συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ενημερώνονται αρμόδιες μεταμοσχευτικές μονάδες και μεταβαίνουν στο νοσοκομείο. Μεγάλος αριθμός γιατρών και προσωπικού συμμετέχουν για να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία χειρουργεία για την αφαίρεση των οργάνων, με απόλυτο σεβασμό στο σώμα του θανόντα. Η διαδικασία αυτή είναι πραγματικά συγκινητική και πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν με αυτοθυσία για να μεταφερθούν με ασφάλεια τα όργανα και να συντηρηθούν. μέχρι να ειδοποιηθεί ο ασθενής που θα τα λάβει.

Η στιγμή που χτυπά το τηλέφωνο

Οι ασθενείς που έχουν μεταμοσχευθεί δεν ξεχνούν ποτέ την στιγμή που χτυπά το τηλέφωνο και τους ειδοποιούν ότι βρέθηκε συμβατός δότης. Πολλές φορές αυτό γίνεται ακόμη και μέσα στην νύχτα. Ο ασθενής μπορεί να πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια και η μεταμόσχευση να είναι πραγματικά η τελευταία του ελπίδα. Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση. Η μεταμόσχευση για όλους αυτούς τους ανθρώπους σημαίνει την επανεκκίνηση της ζωής τους!

Να μη διστάζουμε

Πολλά γράφονται κατά καιρούς για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. Ευτυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στην Ιδέα και αναζητούν έγκυρη πληροφόρηση, που αποτελεί και την αρχή του νήματος για να πουν το “ναι”. Να πουν ναι,  συμπληρώνοντας συμβολικά την κάρτα δωρητή οργάνων  και ενημερώνοντας την οικογένεια τους-αυτό, εξάλλου, είναι και το πιο βασικό-. Να πουν το ναι, αν ποτέ έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα που ένα αγαπημένο τους πρόσωπο χάνει τη μάχη. Εξάλλου, μια τέτοια απόφαση απαλύνει τον πόνο της απώλειας.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πιθανότερο να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι ένα μόσχευμα, παρά να δωρίσουμε όργανα. Δυστυχώς τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση, είτε για οργανωτικούς λόγους των ΜΕΘ, είτε επειδή ένα ποσοστό των συγγενών δεν προχωρούν στη δωρεά, κυρίως επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους το θέμα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη δωρεά οργάνων! Με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και αγάπη!

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη