Το μεταμοσχευτικό ζήτημα

Στη χώρα μας περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι περιμένουν να μεταμοσχευθούν, με το μέσο χρόνος αναμονής για ένα νεφροπαθή να αγγίζει τα 8.8 χρόνια. Διαχρονικά ο θεσμός της δωρεάς οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις είναι σε χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόλο που για να προαχθεί η Δωρεά Oργάνων στην Ελλάδα, απαιτούνται σημαντικές οργανωτικές αλλαγές, είναι σημαντικό ως ενεργοί πολίτες να ενημερωθούμε έγκυρα και να βελτιώσουμε ως κοινωνία τη συλλογική στάση μας απέναντι στο θέμα.

 

Η μεταμόσχευση, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ιατρικής επιστήμης στην ανθρωπότητα και είναι βέβαιο ότι πρόκειται για την ύψιστη προσφορά ανθρώπου σε άνθρωπο. Προϋπόθεση της μεταμόσχευσης αποτελεί η Δωρεά Οργάνων, μία πράξη αλτρουισμού που αφορά  την προσφορά οργάνων ή ιστών από ένα εγκεφαλικά νεκρό δότη, σε έναν ασθενή που κινδυνεύει, μέσω της μεταμόσχευσης που διεξάγεται από ειδική ομάδα γιατρών. Αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, καθώς και την πιο αποτελεσματική λύση για την τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς, που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ακόμη και 100 συνανθρώπων μας μέσω της δωρεάς ιστών.

Τα δεδομένα από την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Οι ανάγκες για μοσχεύματα παραμένουν τεράστιες σε όλη την Ευρώπη ενώ ο αριθμός των δωρητών παραμένει χαμηλότερος. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, κατά μέσο όρο 41.000 μοσχεύματα προσφέρθηκαν μέσα σε ένα  έτος (2021) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως 48.000 νέοι ασθενείς προστέθηκαν στη λίστα αναμονής. Όσο παρήγορο και να είναι το γεγονός ότι την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκαν 35.529 μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Ευρώπη, το μεταμοσχευτικό χάσμα παραμένει και μάλιστα διευρύνθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Ειδικά στην αρχή την πανδημίας τα περισσότερα μεταμοσχευτικά προγράμματα εμφάνισαν δραματική συρρίκνωση και οι λίστες αναμονής μειώθηκαν δυστυχώς επειδή πολλοί άνθρωποι δεν πρόλαβαν να μεταμοσχευθούν.

Ευτυχώς στην πορεία της πανδημίας υπήρξε μια σταδιακή επάνοδος. Η χώρα μας δυστυχώς συνεχίζει να κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαική Ένωση. στη χώρα μας υπάρχουν 11.500 νεφροπαθείς αιμοκαθαιρόμενοι, που υποβάλλονται τρεις φορές την εβδομάδα σε πεντάωρη αιμοκάθαρση. Η μέση αναμονή για μεταμόσχευση γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι οκτώ χρόνια. Στην Ισπανία –παγκόσμια πρωταθλήτρια στις μεταμοσχεύσεις– η αντίστοιχη αναμονή είναι από έξι μήνες έως ένα έτος. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 4-5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή περίπου 50 δότες και γίνονται κατά μέσο όρο 120 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Η Πορτογαλία, ο πληθυσμός της οποίας είναι συγκρίσιμος με αυτόν της χώρας μας, έχει κάθε χρόνο 200 δότες και γίνονται 700 μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη