Αν βρεθώ συμβατός

Εάν ένας εθελοντής βρεθεί αρχικά συμβατός με έναν ασθενή και εξακολουθεί να επιθυμεί τη δωρεά, γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις επιβεβαίωσης της συμβατότητας και, στη συνέχεια, υποβάλλεται σε check-up για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του.

Σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας μέχρι την τελική συγκατάθεση για τη μεταμόσχευση, ο εθελοντής μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του για τη δωρεά, εάν αισθανθεί ότι δεν είναι έτοιμος γι’ αυτή.

Εν τούτοις, είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δότης να είναι συνειδητοποιημένος και απολύτως βέβαιος για την απόφασή του. Άτομα που έχουν αμφιβολίες ή εγγράφονται κάτω από συναισθηματική ή άλλη πίεση, χωρίς να είναι σίγουρα αν θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους ασθενείς.

Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής του και μεταφέρεται στο κέντρο που θα μεταμοσχευθεί ο λήπτης.

Εάν χρησιμοποιηθούν κύτταρα περιφερικού αίματος, τότε στο δότη χορηγούνται ειδικοί «αυξητικοί» παράγοντες που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων και λίγες μέρες αργότερα γίνεται η λήψη των κυττάρων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αιμοδοσίας (κυτταροαφαίρεση). Η μέθοδος αυτή είναι η πλέον συχνή , είναι ανώδυνη και ακίνδυνη.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, αν η πηγή των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για έναν ασθενή είναι ο μυελός των οστών, τότε η λήψη τους γίνεται στο χειρουργείο από ειδικούς Αιματολόγους, με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης, κάτω από γενική ή ραχιαία αναισθησία.

Το ποσό του μυελού που συλλέγεται, αποτελεί το 5% περίπου του συνόλου του μυελού του δότη και αναγεννάται γρήγορα, χωρίς να επηρεάζεται η γενικότερη κατάστασή του. Ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του την επομένη της λήψης και το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι ένας ελαφρός πόνος στο σημείο της παρακέντησης.

Η επιλογή της μεθόδου εναπόκειται στον δότη.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία στα άρθρα για τη δωρεά μυελού των οστών

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη