Ως Εθελοντής

Ως εθελοντής

Αν έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο και διάθεση για κοινωνική προσφορά

Αν βρίσκεις σημαντική την ανάγκη διάδοσης την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας

Αν θέλεις να ζήσεις από κοντά τον παλμό μιας αιμοδοσίας, δεν έχεις παρά να μας δηλώσεις το ενδιαφέρον σου!

Προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προαπαιτούμενα για να γίνεις εθελοντής του Αιματοκρήτη αρκεί να διαμένεις στην Κρήτη και να έχεις λίγο χρόνο να εκπαιδευτείς και να βοηθήσεις εθελοντικά στην προετοιμασία και την υλοποίηση αιμοδοσιών και δράσεων. Εθελοντής μπορεί να γίνει όποιος επιθυμεί και συμφωνεί με τις αρχές και τις αξίες του συλλόγου. Δεν χρειάζεται να είσαι ήδη αιμοδότης ή δωρητής μυελού των οστών/οργάνων, παρά μόνο αν θέλεις να γίνει και τακτικό μέλος του συλλόγου.

Χρόνος που θα απαιτηθεί να αφιερώσεις

Ο ελάχιστος υποχρεωτικός χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσεις ως εθελοντής είναι η συμμετοχή σου μια φορά το μήνα σε μια αιμοδοσία (διάρκειας περίπου 4-5 ωρών).

Πρακτικά, αναρτάται ένα μηνιαίο πρόγραμμα στο οποίο δηλώνεις συμμετοχή και σου ανατίθεται από το σύλλογο το “πόστο” της αιμοδοσίας ή της δράσης θα χρειαστεί να βοηθήσεις.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση των εθελοντών είναι θεωρητική και στην οποία θα χρειαστεί να παρακολουθήσεις τα δια ζώσης ή διαδικτυακά μαθήματα (συνολικά 4 μαθήματα 1,5 ώρας, στη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου). Παρέχονται σχετικές εκπαιδευτικές σημειώσεις. Παράλληλα με τη θεωρητική εκπαίδευση, αναλαμβάνεις βαθμιαία αρμοδιότητες. Παλαιότεροι εθελοντές θα είναι δίπλα σου για να σε καθοδηγήσουν σε ότι χρειαστείς!

Αρμοδιότητες εθελοντών

Οι αρμοδιότητες που θα αναλαμβάνεις θα εξελίσσονται όσο προχωρά η θεωρητική σου εκπαίδευση, η εμπειρία που θα αποκτάς συμμετέχοντας σε αιμοδοσίες και δράσεις καθώς και τις δικές σου προτιμήσεις και δεξιότητες.

Ενδεικτικά, τα εθελοντικά «καθήκοντά» μπορεί να περιλαμβάνουν: ενημέρωση κοινού σε περίπτερα/διανομή πληροφοριακού υλικού, γραμματειακή εργασία (σύνταξη κειμένων, ενημέρωση υπολογιστικών φύλλων  κ.α), υποδοχή αιμοδοτών/βοήθεια στη συμπλήρωση ιστορικού, καθοδήγησή/φροντίδα αιμοδοτών, παροχή πρώτων βοηθειών, φωτογράφιση της δράσης/αιμοδοσίας, δειγματοληψίες σιέλου για εγγραφή στην δεξαμενή δωρητών μυελού οστών, συμμετοχή στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων σε σχολεία, πανεπιστήμια, αστικές περιοχές ή την ενδοχώρα, προετοιμασία συνεδρίων, εκδηλώσεων, παρακολούθηση ενημερωτικών εκδηλώσεων ή συνεδρίων κ.α.

Συνδρομή ή άλλη οικονομική επιβάρυνση

Ο “Αιματοκρήτης” δεν έχει στο δυναμικό του εργαζομένους παρά μόνο εθελοντές. Οι εθελοντές δεν επιβαρύνονται με κάποια συνδρομή. Ο σύλλογος είναι σε διαρκή προσπάθεια ώστε  να μπορεί να καλύψει έξοδα που μπορεί να επιβαρύνουν τους εθελοντές όπως  λ.χ έξοδα μετακίνησης σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

10 λόγοι που μας αρέσει να είμαστε εθελοντές σε αιμοδοτικό σύλλογο

  1. Μαθαίνεις να ενημερώνεις για την αιμοδοσία στο…δρόμο (μοιράζοντας φυλλάδια με το σωστό στυλ) και πως να φτιάχνεις καρδούλες και σταγονούλες, με οποιαδήποτε τρόπο υπάρχει (χάρτινες, ηλεκτρονικές κτλ)!
  2. Βρίσκεσαι με την υπέροχη παρέα άλλων εθελοντών για ενημερώσεις και αιμοδοσίες σε μέρη που ίσως να μην είχες επισκεφτεί ποτέ, δοκιμάζοντας καθοδόν ή στη διάρκεια της αιμοδοσίας απίστευτες ντόπιες λιχουδιές!
  3. Μαθαίνεις τον “τρόπο” για να εξηγήσεις στους άλλους σημαντικά πράγματα…και τα καταφέρνεις περίφημα!
  4. Πετάς από τη χαρά σου όταν έρθεις κάποιος που εσύ ενημέρωσες ή ειδοποίησες να δώσει αίμα!
  5. Προσπαθείς να βρεις νέους τρόπους για να ενημερώσεις για την αιμοδοσία, ασχέτως αν καταλήγεις πάντα στους παλιούς παραδοσιακούς (να τηλεφωνήσεις στους αιμοδότες!)
  6. Κρατάς το χέρι πολύ νεαρών αιμοδοτών που δίνουν πρώτη φορά…και είσαι εσύ που τους κάνεις να ξεπεράσουν κάθε φόβο!
  7. Κάνεις φίλους για μια ζωή γιατί ο αγώνας αυτός για την αιμοδοσία σε δένει απίστευτα με τους άλλους εθελοντές!
  8. Βοηθάς τους ανθρώπους να ανακαλύψουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι πραγματικά υπέροχο…
  9. “Ζεις” τον παλμό της διοργάνωσης μιας αιμοδοσίας, την αγωνία να πάνε όλα καλά, μοιράζεσαι τη χαρά της ομαδικής δουλειάς και αποκτάς το “κουσούρι” να επιθυμείς διακαώς να μαζευτούν πολλές μονάδες αίματος. Επίσης, μαθαίνεις να βρίσκεις εύκολα χιλιάδες δικαιολογίες όταν η αιμοδοσία δεν πάει καλά.
  10. Γνωρίζεις μερικούς από τους γενναιόδωρους και πιο ευαίσθητους ανθρώπους που υπάρχουν….

χμμμ και ένα ακόμη!!! Ξυπνάς το πρωί και σκέφτεσαι πως έχεις βοηθήσει να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Σε όλη τη μαυρίλα που ζούμε, αυτό σε κάνει να χαμογελάς!

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη