ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗ, ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Οι μετρήσεις αιμοσφαιρίνης ή/και αιματοκρίτη είναι εξετάσεις ρουτίνας πριν δώσουμε αίμα.
Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητες;

Η αιμοσφαιρίνη (Hb) είναι μια πρωτεΐνη που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Η αιμοσφαιρίνη ελέγχεται πριν από κάθε δωρεά αίματος για να βεβαιωθούμε ότι ο δότης έχει επαρκή επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων για να δώσει αίμα.

Οι αιμοδότες πρέπει να έχουν τουλάχιστον 135 g/dL αιμοσφαιρίνη για να γίνουν δεκτοί για αιμοδοσία (άνδρες) και γυναίκες τουλάχιστον Hb ≥ 125 g/l (2004/33 ΕΚ)

Ο αιματοκρίτης είναι ένα μέτρο του όγκου που τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταλαμβάνουν στο αίμα. Δεκτοί στην αιμοδοσία γίνονται οι άνδρες με Ht ≥ 41% και οι γυναίκες με Ht ≥ 38 %.

Εάν έχουμε μετρήσει την αιμοσφαιρίνη στον αιμοδότη (παίρνοντας λίγο αίμα από το δάκτυλο ή αναίμακτα με ειδική συσκευή) μπορούμε να υπολογίσουμε αδρά τον αιματοκρίτη πολλαπλασιάζοντας επί 3.

Χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης/αιματοκρίτη, που υποδηλώνουν αναιμία, μπορεί να υπάρξουν όταν ένα άτομο είτε δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, είτε χάνει αίμα είτε έχει έλλειψη σιδήρου.

Η πιο κοινή αιτία ήπιας αναιμίας που συναντάμε στους αιμοδότες είναι το χαμηλό επίπεδο σιδήρου. Η χορτοφαγία και και η μηνιαία απώλεια αίματος σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να συμβάλουν σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Οι περισσότερες μετρήσεις αιμοσφαιρίνης/αιματοκρίτη που είναι χαμηλότερες από το απαιτούμενο επίπεδο δεν υποδηλώνουν ότι ο δότης έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικοί δωρητές έχουν λίγο χαμηλότερα επίπεδα, κάτι που δεν τους προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ωστόσο, τους εμποδίζει να είναι επιλέξιμοι αιμοδότες. Οι αιμοδότες/τριες που αποκλείονται προσωρινά πρέπει να λάβουν πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν εάν είναι επιλέξιμοι να δώσουν ξανά αίμα τους επόμενους μήνες. Σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου, η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου από τη διατροφή ή με συμπληρώματα μπορεί να αυξήσει το επίπεδο αιμοσφαιρίνης/αιματοκρίτη, γιαυτό καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Ενθαρρύνουμε όλους τους δωρητές που έχουν αναβληθεί προσωρινά να προσπαθήσουν να δώσουν ξανά αίμα εάν οι τιμές του αιματοκρήτης/αιμοσφαιρίνης τους έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό και αφού έχουν περάσει περίπου 2 μήνες από το τέλος της θεραπείας με σίδηρο.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη