ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ

Η επιλογή της καταλληλόλητας του αιμοδότη γίνεται με βάση κανόνες που προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας και αναθεωρούνται σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα.

Γενικός κανόνας είναι ότι αίμα μπορεί να δώσουν όλοι οι άνθρωποι από 18 έως 65 ετών (60 αν δίνουν πρώτη φορά), που βρίσκονται σε καλή γενική κατάσταση υγείας, ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά και νιώθουν καλά την ημέρα της αιμοδοσίας. Επίσης μπορεί κάποιος να δώσει αίμα από 17,5 ετών και πάνω εάν έχει συναίνεση και από τους δύο γονείς.

Οι γυναίκες μπορούν να αιμοδοτούν κάθε τέσσερις μήνες και οι άνδρες κάθε τρεις.

Υπάρχουν, πολλές λεπτομέρειες στη διαδικασία της επιλογής και σε κάθε περίπτωση αποφασίζει ο υπεύθυνος γιατρός της αιμοδοσίας τη δεδομένη στιγμή. Μερικές φορές, ο υποψήφιος αιμοδότης αποκλείεται από την αιμοδοσία.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα κριτήρια καταλληλότητας, αναζητώντας τα αλφαβητικά.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη