ΠΡΟΤΥΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το αίμα είναι δημόσιο αγαθό και όραμα μας είναι να υπάρχει διαθέσιμο για όλους

Ο κύριος άξονας δράσης του “Αιματοκρήτη”, είναι η υλοποίηση ενός πρότυπου προγράμματος που περιλαμβάνει συστηματική καμπάνια , ενδυνάμωση των εθελοντών αιμοδοτών και αιμοδοσίες ανοικτές για όλους, χωρίς διαχείριση αίματος (τράπεζα αίματος) σε περιοχές της Κρήτης, κυρίως στο Νομό Ηρακλείου. Βασικές συνιστώσες του προγράμματος είναι η μεταφορά ΓΝΩΣΗΣ και εμπειρίας στους αιμοδότες και στους συνεργάτες φορείς, ώστε να αναπτυχθεί ο θεσμός της αιμοδοσίας σε μια τακτική, συνειδητοποιημένη βάση.

Αξίες μας, ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε όσους προσφέρουν αίμα και στους ασθενείς που μεταγγίζονται και η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ στις ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ με ανθρώπους, υπηρεσίες και συλλογικότητες με τους οποίους υπάρχει συναντίληψη της αναγκαιότητας για:

Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες αιμοδοσίας
Ισοτιμία και προάσπιση των δικαιωμάτων των αιμοδοτών
Αλληλεγγύη προς όλους τους ασθενείς, χωρίς διακρίσεις
Διαφάνεια, Αμοιβαία Εμπιστοσύνη και Aλληλοσεβασμός.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2008 στην Κρήτη με αιμοδοσίες κάθε Σάββατο πρωί στο Δημαρχείο Ηρακλείου (Λότζια), τουλάχιστον σε ένα σημείο σε όλους σχεδόν τους δήμους της ενδοχώρας του ν. Ηρακλείου αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα και κωμοπόλεις του νησιού (Νεάπολη, Ανώγεια, Άγιο Νικόλαο κ.α). Είναι μια διαδικασία “ζωντανή” εκτιμάται κάθε χρόνο με συγκεκριμένους δείκτες αποτελεσματικότητάς και ανάλογα, αναπροσαρμόζεται.

Περιλαμβάνει:
-Συναντήσεις και συν διαμόρφωση μαζί με τους συνεργάτες φορείς των στόχων και του χρονοδιαγράμμματος για την περιοχή τους.
-Υλοποίηση αρχικής εντατικής καμπάνιας, στοχευμένης σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό (λ.χ ενός δήμου, ενός πανεπιστημίου/σχολείου κτλ) και διαμορφωμένης προς τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες.
-Οργάνωση τακτικών εθελοντικών αιμοδοσιών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των κρατικών νοσοκομείων

Τι διαφορετικό προσθέτει το πρόγραμμα στο χώρο της αιμοδοσίας:

Το πρόγραμμα προσφέρει ένα διαφορετικό μοντέλο υπηρεσιών προς τους αιμοδότες και τις μονάδες αιμοδοσίας.

Στήριξη των νοσοκομείων:
Ο «Αιματοκρήτης» και το δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων, δε διαχειρίζονται με κανένα τρόπο το αίμα που συλλέγεται και το οποίο διατίθεται εξολοκλήρου στα νοσοκομεία για την κάλυψη εκτάκτων και πάγιων αναγκών. Οι αιμοδοσίες πραγματοποιούνται σε ρυθμό τακτικό και με έμφαση στις περιόδους διακοπών, με αποτέλεσμα την ουσιαστική συμβολή στην ύπαρξη ομαλών αποθεμάτων στα νοσοκομεία.

Στήριξη των αιμοδοτών:
Οι αιμοδότες υποστηρίζονται από τους εθελοντές μας, σε όλα τα στάδια από την πρώτη μέχρι την τελευταία φορά που αιμοδοτούν, σε κλίμα φιλίας και ενσυναίσθησης του ιερού σκοπού της βοήθειας πασχόντων. Ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή οι αιμοδότες έχουν προτεραιότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων/

Στήριξη του θεσμού:
Η στάση του “Αιματοκρήτη” στο δημόσιο διάλογο συμβάλλει στην έγκυρη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και την υιοθέτηση διαφορετικού κοινωνικού παραδείγματος στην ανάπτυξη της τακτικής αντι της περιστασιακής αιμοδοσίας και στην προσέγγιση του αιμοδότη με ηρεμία και σεβασμό, αντί επειγόντων προσκλήσεών του να προσφέρει βεβιασμένα ή υπό πιεστικές συνθήκες.

-Η εμπειρία και το αίσθημα ευθύνης των στελεχών που μακροχρόνια προσφέρουν εθελοντικά (διοργάνωση >1000 αιμοδοσίες σε 64 διαφορετικά σημεία υλοποίησης του προγράμματος, εγγραφή >15.000 αιμοδοτών), η ενεργή συμμετοχή τους στο πανελλήνιο αιμοδοτικό κίνημα καθώς και η αλληλεπίδραση με αρμόδιους φορείς/υπηρεσίες καθιστούν τον “Αιματοκρήτη” ένα αξιόπιστο εθελοντικό φορέα με μετρήσιμα αποτελέσματα στον κοινωνικό αντίκτυπο της δράσης του.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη