ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η πανδημία από COVID-19 άλλαξε εντελώς την ζωή μας. Έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο για εμάς όσο και για τους αγαπημένους μας.

Η κατάσταση της εθελοντικής αιμοδοσίας δε θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη. Σε πολλές από τις χώρες που επλήγησαν παρουσιάστηκε έλλειμμα αίματος. Στην χώρα μας επίσης παρατηρήθηκε στην αρχή της επιδημίας μείωση περίπου 25% στις περισσότερες αιμοδοσίες, στη συνέχεια καταβλήθηκε προσπάθεια να “αναχαιτιστεί” με έκτακτες αιμοδοσίες που οργανώθηκαν αλλά και με τη μεταφορά των σταθμών αιμοδοσίας σε χώρους εκτός του νοσοκομείων. Στη διάρκεια της επιδημίας η μείωση που παρατηρήθηκε είναι περίπου στο 15% αλλά σε κάποιες περιόδους άγγιξε το 30% ή και το 60%.

Όσο βέβαια η επιδημία επιδεινωνόταν τόσο το ζήτημα της ανεπάρκειας αίματος μας απασχολούσε όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα, παρόλο που τα τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν για ένα διάστημα οι πάγιες ανάγκες παρέμειναν ή και αυξήθηκαν ειδικά τους θερινούς μήνες. Άνθρωποι που ζουν με μεσογειακή αναιμία, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κακοήθειες περίμεναν με αγωνία να μεταγγιστούν.

Στο δεύτερο κύμα δραματικές ελλείψεις παρατηρήθηκαν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στο τρίτο κύμα και ειδικά την θερινή περίοδο οι ελλείψεις έγιναν δραματικές σε όλη τη χώρα.

Έχει σημασία να ξέρουμε ότι η COVID-19 δεν μεταδίδεται με το αίμα ή τα παράγωγά του. Οι εθελοντές αιμοδότες συνέχισαν να δίδουν αίμα τακτικά τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκα ειδικά σε κλειστούς χώρους, υγιεινή χεριών, φυσική απόσταση).

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να προσέλθετε στην αιμοδοσία αν έχετε βήχα, πυρετό, συνάχι, έχετε στο στενό σας περιβάλλον ασθενή με μεταδιδόμενο νόσημα ή έχετε πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό. Η ειλικρίνεια και υπευθυνότητα των αιμοδοτών είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν επηρεάζει την υγεία του αιμοδότη ή του λήπτη. Εάν έχετε εμβολιαστεί μπορείτε να αιμοδοτήσετε ακόμη και την επόμενη ημέρα εάν αισθάνεστε εντελώς καλά. Αν παρουσιάσετε κάποια συγκεκριμένη αντίδραση μετά από το εμβόλιο ( πυρέτιο, πόνο στο σημείο της ένεσης κλπ) πρέπει να περιμένετε 7 μέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών “Αιματοκρήτης” δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δίπλα στους μεταγγιζόμενους και τους εθελοντές αιμοδότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εθελοντές του “Αιματοκρήτη εκτός την πάγια εκπαίδευσή τους έλαβαν πιστοποίηση τόσο το 2020 όσο και το 2021 για τη διαχείριση της κατάστασης λόγω Covid-19 από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο σύλλογος αύξησε τις εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται και σε νέες περιοχές, εφάρμοσε πιστά τα υγειονομικά μέτρα ακόμη και πριν την γενικευμένη ισχύ τους , προμηθεύτηκε υγειονομικό υλικό από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών ΠΟΣΕΑ και υλοποίησε δειγματοληπτικό έλεγχο των τακτικών αιμοδοτών για αντισώματα SARS-COVID 19 σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Διένειμε ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό για την πληροφόρηση των αιμοδοτών. Συμμετείχε επίσης στο παγκόσμιο συνέδριο νέων εθελοντών αιμοδοτών που είχε ως θέμα την αιμοδοσία κατά την πανδημία και σε μεγάλο αριθμό τοπικών ή διεθνών ενημερωτικών εκδηλώσεων παρακολουθώντας στενά την επιδημιολογική εξέλιξη των επιδημικών κυμάτων. Σε στενή συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων αιμοδοσίας εξασφάλισε τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας κατά τη διάρκεια των αιμοδοσιών.

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε το 200% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους αποδεικνύοντας ότι οι ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι αιμοδότες είναι και θα είναι η λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας αίματος. Ευχόμαστε σε όλους ασφαλείς αιμοδοσίες, να είμαστε όλοι καλά και να περάσει εντελώς αυτή η υγειονομική κρίση.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη