10 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΑΙΜΑ

Μερικές φορές δεν είναι δυνατό να δώσετε αίμα ή ο γιατρός της αιμοδοσίας μπορεί να σας ζητήσει να περιμένετε ένα συγκεκριμένο διάστημα μέχρι να αιμοδοτήσετε ξανά. Mπορείτε να διαβάσετε παρακάτω 10 συνηθισμένες ερωτήσεις για το αν μπορείτε να αιμοδοτήσετε λόγω κάποιων συγκεκριμένων καταστάσεων.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω περάσει COVID-19;

Αν έχεις περάσει COVID-19 πρέπει να περάσουν 14 μέρες από το τελευταίο σύμπτωμα και να νιώθεις εντελώς καλά πριν δώσεις αίμα.

Μπορώ να αιμοδοτήσω αν είμαι κρυωμένος;

Όχι, αν έχεις φτάρνισμα ή βήχα ή ρινική καταρροή δεν πρέπει να προσέλθεις στην αιμοδοσία. Είναι βασικό να μην έχεις κάποια λοίμωξη όταν δίνεις αίμα. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος είναι καλύτερο να μην αιμοδοτήσεις μέχρι να νιώθεις εντελώς καλά.

Μπορώ να αιμοδοτήσω αν παίρνω αντιβιοτικά ή έχω κάποια ήπια λοίμωξη;

Πρέπει να έχεις επανέλθει στο φυσιολογικό χωρίς να έχεις συμπτώματα λοίμωξης και να περιμένεις ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων μετά τη διακοπή του αντιβιοτικού.

Μπορώ να αιμοδοτήσω αν είμαι έγκυος;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορείς να αιμοδοτήσεις. Πρέπει να περάσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν έχω πρόσφατα επισκεφθεί το οδοντίατρο;

Αποκλεισμός ως την επόμενη ημέρα συνήθους οδοντιατρικής εργασίας. H εξαγωγή, τα σφραγίσματα και οι παρόμοιες εργασίες θεωρούνται ήσσονες χειρουργικές επεμβάσεις και αναβάλλεται η αιμοδοσία για μια εβδομάδα.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω καρδιολογικά προβλήματα;

Πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία από το ιστορικό καθώς εξαρτάται από την συγκεκριμένη κατάσταση. Αποκλείεται οριστικά η αιμοδοσία από ενδεχόμενους δότες που έπασχαν ή πάσχουν από σοβαρή καρδιαγγειακή πάθηση, άτομα με στηθάγχη, επαναλαμβανόμενη θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση ή βλάβη βαλβίδας καθώς και άτομα που έχουν κάνει εγχείρηση καρδιάς. Για τις αρρυθμίες: αποκλείεται αν κάποιος είναι συμπτωματικός ή αν παίρνει φάρμακα για αρρυθμίες.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω κάνει τατουάζ ή piercing;

Αν το τατουάζ ή το piercing είναι πρόσφατα πρέπει να περιμένεις λίγους μήνες για να ξαναδώσεις (4 μήνες).

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω υψηλή ή χαμηλή πίεση;

Είναι δυνατό να δώσεις αίμα αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, αν ρυθμίζεται σε φυσιολογικά επίπεδα με την αγωγή που λαμβάνεις. Αποκλείεται αν η αιτία της υπέρτασης είναι υπό διερεύνηση. Δεκτός γίνεσαι επίσης αν παίρνεις αντιυπερτασικά τα οποία δεν έχεις αλλάξει σε τύπο ή δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες και η πίεση είναι στα επιτρεπτά όρια.

Όσον αφορά την υπόταση, γίνονται δεκτά άτομα με χαμηλή πίεση μετά από εκτίμηση του ιατρού της αιμοδοσίας με την προϋπόθεση ότι η συστολική πίεση δεν είναι χαμηλότερη από 90 mm Hg και η διαστολική <50 mm Hg και εφόσον δεν έχουν ιστορικό ζάλης ή λιποθυμίας.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω υποβληθεί σε βελονισμό;

Δεκτός γίνεσαι αν ο βελονισμός έγινε από ιατρό ή κάτω από ιατρική επίβλεψη με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης. Διαφορετικά, ή αν υπάρχει αμφιβολία, αναβάλλεται για 4 μήνες.

Μπορώ να δώσω αίμα αν έχω αναιμία;

Δεκτοί για αιμοδοσία γίνονται οι άνδρες με αιματοκρίτη Ht ≥ 41% και γυναίκες με Ht ≥ 38 %.
ή άνδρες με αιμοσφαιρίνη Ηb ≥ 135 g/l και γυναίκες με Hb ≥ 125 g/l (2004/33 ΕΚ).

Αν το ερώτημά σας δεν καλύπτεται από αυτές τις ερωτήσεις μπορείτε να συμβουλευτείτε τον αλφαβητικό οδηγό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη