Η Αμφικτιονία είναι η ετήσια σύνοδος των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας καθώς επίσης και φορέων που δραστηριοποιούνται στην Εθελοντική Αιμοδοσία, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Η Αμφικτιονία πήρε το όνομά της από τις Αμφικτιονίες της αρχαιότητας. Διεξάγεται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη, η οποία επιλέγεται με ψηφοφορία. Η πρώτη Αμφικτιονία πραγματοποιήθηκε το 1986 στην Πάτρα με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης».
Ακολούθησαν: Ξάνθη (1987), Καστοριά (1988), Ξυλόκαστρο (1990), Τρίπολη (1991) Σύρος (1992), Αγρίνιο (1993), Αξεξανδρούπολη Σαπες Κομοτηνή (1994), Ιτέα (1995), Ρόδος (1996), Πάρος (1997), Κέρκυρα (1998), Πάτρα, (1999), Αθήνα (2000), Βόλος (2001), Ξυλόκαστρο (2002), Μυτιλήνη (2003), Κως (2004), Σέρρες (2005), Ιωάννινα (2006), Ηράκλειο (2007), Πάτρα (2008), ‘Αρτα (2009) Σέρβια Κοζάνης (2010).
21η Αμφικτιονία: Η «δική» μας Αμφικτιονία!!
Από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, η 21η Αμφικτιονία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών. Διοργανωτής ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών σε συνεργασία με την Ομάδα Φοιτητικής Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογος Σταυρακιών και την Επιτροπή Υγειινής και Ασφαλείας Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου.
Κατά την τελετή έναρξης της Αμφικτιονίας πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, η τελετή λήξης της 5ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών: μαντινάδες και λύρα πλαισίωσαν το “τέλος” της πορείας της φλόγας από όλη την Ελλάδα που τότε κατέληξε στην πόλη μας, δίπλα στο πιο όμορφο φρούριο της Μεσογείου, τον Κούλε.
Εκεί, μια ανάσα από το λιμάνι που έσφυζε σε ζωή, στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, πλήθος κόσμου παρακολούθησε ένα συνέδριο που φτιάχτηκε από εθελοντές για εθελοντές. Μπορεί να έλειπαν η χλιδή και οι επισημότητες, όμως ήταν όλοι εκεί. Φορείς και άνθρωποι που αθόρυβα μας στήριξαν..Επιστήμονες εκλεκτοί που εξήγησαν τις ιατρικές εξελίξεις με απλά λόγια.
Ομιλίες όπως αυτή σχετικά με τη δωρεά ομφάλιου αίματος που για πρώτη φορά θιγόταν σε αντίστοιχη εκδήλωση και πάνω από όλα πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις/τοποθετήσεις των συλλόγων. Έτσι σε αυτή την “ταπεινη”΄αίθουσα, μιλήσαμε οι εθελοντές από όλη τη χώρα που ασχολούμαστε με αυτές τις ιδέες της προσφοράς. Μα ο χρόνος τελικά ποτέ δεν είναι αρκετός…
Το συνέδριο πλαισιώθηκε από κοινωνικές εκδηλώσεις καθώς και εκδρομές που ελπίζαμε να άφηναν μια γεύση από “Κρήτη”. Την Κρήτη, που με τόση αγάπη επισκέφτηκαν άνθρωποι, ακόμη και απο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας και τους ευχαριστούμε απο καρδιάς. Χάρι σε αυτούς, η 21η Αμφικτιονία ήταν μια από τις μεγαλύτερες σε συμμετοχή συλλόγων, και η πρωτότυπη θεματολογία της που εστίασε στις μεταμοσχεύσεις, κατέληξε στο παρακάτω:
Ψήφισμα 21ης Αμφικτιονίας
Όλοι εμείς, οι σύνεδροι της 21ης Αμφικτιονίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 19 έως 21 Οκτωβρίου 2007, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:
Προσφέρουμε το αίμα μας για τους συνανθρώπους μας, χωρίς καμία ανταμοιβή, σε τακτική βάση και υπεύθυνα, διασφαλίζοντας, έτσι, από πλευράς μας, την ασφάλεια των μεταγγίσεων.
Πρωταρχικός στόχος μας είναι να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε αίμα, μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Στηρίζουμε την συμμετοχή των νέων εθελοντών αιμοδοτών. Προσδοκούμε η Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών, να αποτελέσει τη βάση της νέας προσπάθειας και δυναμικής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ιδιαίτερα, οφείλουμε να διαδώσουμε την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Από το νέο νόμο για την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, απαιτούμε πλήρη, ουσιαστικότερη και άμεση ενεργοποίησή του. Αναμένουμε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.Κ.Ε.Α) να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή, την καλύτερη οργάνωση των αιμοδοτικών υπηρεσιών.
Θα εντείνουμε τον αγώνα για την ενίσχυση του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας, χρησιμοποιώντας σύγχρονους τρόπους δράσης για την προσέλκυση νέων και τη διατήρηση των ήδη υπαρχόντων εθελοντών αιμοδοτών.
Για την υλοποίηση των στόχων προτείνουμε
Την στελέχωση και μηχανογράφηση των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας
Την καλύτερη συνεργασία μονάδων αιμοδοσίας και συλλόγων
Ενιαία κάρτα εθελοντή αιμοδότη με αριθμό μητρώου σε εθνικό αρχείο
Θεσμοθέτηση οικονομικής ενίσχυσης Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών καθώς και των δράσεών τους (Αμφικτιονιών, Λαμπαδηδρομιών, Συνεδρίων κ.α)
Η Δωρεά Μυελού των Οστών αποτελεί μια πράξη ύψιστου αλτρουισμού που οφείλει να λάβει στη συνείδησή μας τη θέση που της αξίζει.
Εμείς, ως ήδη δωρητές αίματος οφείλουμε να γίνουμε συνειδητοποιημένοι δωρητές μυελού των οστών, μετά από ώριμη σκέψη και όχι μετά από συναισθηματική πίεση.
Προτείνουμε
- την στελέχωση και κυρίως την ενίσχυση υλικοτεχνικής υποδομής στα κέντρα τυποποίησης
- ως σύλλογοι να στηρίξουμε και την ιδέα της δωρεάς μυελού των οστών με όσα μέσα διαθέτει ο καθένας.
ΙΙΙ. Οι νέες κοινωνικές συνθήκες αναδεικνύουν το ζήτημα της μεταμόσχευσης και φύλαξης των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος.
Πιστεύουμε στην ανάπτυξη της κρατικής τράπεζας που διασφαλίζει την μη κερδοσκοπική και ασφαλή λήψη και συντήρηση των εν λόγω κυττάρων. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης από ιδιωτικές εταιρείες.
Στηρίζουμε τη δυνατότητα χρήσης των κυττάρων για όποιον έχει ανάγκη.
Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι προτείνουμε: - Στελέχωση με επάρκεια προσωπικού και εκπαίδευση ειδικών επιστημόνων, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον στις κρατικές μαιευτικές κλινικές.
- Ενημέρωση του πληθυσμού ώστε να μην πέφτει θύμα παραπλάνησης και παραπληροφόρησης.
ΙΙΙ. Επειδή, η χώρα μας, δυστυχώς, κατέχει την πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ζώσες μεταμοσχεύσεις οργάνων, ενώ, είναι στην προτελευταία θέση στις μεταθάνατον προσφορές οργάνων,
Επειδή, χιλιάδες συνάνθρωποί μας περιμένουν με αγωνία σε λίστες αναμονής για να κερδίσουν τη μάχη με τη ζωή και
αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από τη διάδοση μιας τέτοιας ιδέας,
Προτείνουμε - Οι Εθελοντές Αιμοδότες να ενημερωθούμε σωστά, για να μπορέσουμε να διαδώσουμε την ιδέα αυτή με τον καλύτερο τρόπο.
- Να γίνει πλήρη στελέχωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, των μονάδων εντατικής θεραπείας και πλήρη εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος νόμου.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως το μέλλον της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς ιστών και οργάνων είναι υπόθεση όλων μας”