ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στη χώρα μας περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι περιμένουν να μεταμοσχευθούν, με το μέσος χρόνος αναμονής για ένα νεφροπαθή να αγγίζει τα 8.8 χρόνια. Διαχρονικά ο θεσμός της δωρεάς οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις είναι σε χαμηλά ποσοστά συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Παρόλο που για να προαχθεί η Δωρεά Oργάνων στην Ελλάδα, απαιτούνται σημαντικές οργανωτικές αλλαγές, είναι σημαντικό ως ενεργοί πολίτες να ενημερωθούμε έγκυρα και να βελτιώσουμε ως κοινωνία τη συλλογική στάση μας απέναντι στο θέμα.

Λίγα λόγια για την ιστορία μας
-Ο Αιματοκρήτης ξεκίνησε ως Παγκρήτιος Σύνδεσμος Δωρητών Σώματος το 1984-85 από μια χούφτα Ηρακλειωτών που έκαναν εγγραφές δωρητών οργάνων από όλη την Κρήτη και στήριξη των οικογενειών, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή.
-Είναι ο παλαιότερος σύλλογος δωρητών οργάνων που παραμένει εν ενεργεία στην Ελλάδα
-Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ομιλίες, ημερίδες, ενημερωτικά περίπτερα
-Έχει αποστείλει περισσότερες από 3.500 κάρτες δωρητών οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
-Διαθέτει ένα ιστορικό αρχείο με δημοσιεύματα της εποχής
-Από το 1984 και κάθε χρόνο την Κυριακή του Τυφλού τελεί επιμνημόσυνη δέηση στους δωρητές οργάνων από την Κρήτη
-Έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις και υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς
-Έίναι αδερφό σωματείο με το σωματείο ΚΜ Μεσογίτης στη Μεταμόρφωση Αττικής που έγινε στη μνήμη του πρώτου πολυδότη στην Ελλάδα Κώστα Μεσογίτη

Η νέα γενιά των εθελοντών, συνεχίζει την προσπάθεια:
-Η καμπάνια μας πραγματοποιείται όλη τη διάρκεια του χρόνου σε όλη την Κρήτη με συμβολική κορύφωση των δράσεων την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων (1 Νοεμβρίου)
-Η παρουσία μας είναι έντονη στο δημόσιο διάλογο για τη δωρεά οργάνων στα ΜΜΕ, social media αλλά και σε δια ζώσης ομιλίες και συζητήσεις.
-Τα στελέχη του Αιματοκρήτη συμμετέχουν σε συνέδρια και παρακολουθούν διαρκώς τις επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, αλληλεπιδρούν με άλλα σωματεία δωρητών οργάνων στην Ελλάδα, εκπροσώπους ασθενών και αρμόδιους φορείς και έχουν σαφή εικόνα γύρω από τη δωρεά οργάνων και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στην ενίσχυση αυτού του θεσμού.

Γίνε και εσύ μέρος της ιστορίας μας!
Πλέον είναι πιο εύκολο από ποτέ να γίνετε και εσείς δωρητές οργάνων με ένα clιck https://www.eom.gr/ethniko-mitroo-doreas-organon-kai-iston/ μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (θα χρειαστείτε κωδικούς taxisnet). Φυσικά μπορείτε να προμηθευτείτε την έντυπη αίτηση σε όλες τις αιμοδοσίες και τις δράσεις του Αιματοκρήτη!

Σκέψου το και συζήτησέ το με την οικογένεια σου!
Η Δωρεά Οργάνων αποτελεί την ύστατη πράξη ανθρωπιάς. Μια ελπίδα που μένει πίσω για να προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο. Μια ιδέα για εκείνους που θέλουν να φύγουν ακριβώς όπως έζησαν: αγαπώντας…

Εάν θέλεις και εσύ να λύσεις απορίες με εύκολο τρόπο δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας ή να έρθεις από κοντά σε ένα από τα “γρήγορα σημεία” ενημέρωσης που πλαισιώνουν όλες μας τις αιμοδοσίες.

Εάν εκπροσωπείς κάποιο φορέα ή θέλεις να οργανώσουμε μια σύντομη ομιλία στο σχολείο, τη γειτονία, το χωριό ή την πόλη που μένεις μπορούμε να το κάνουμε δια ζώσης ή μέσω web! Είναι χαρά για τους εθελοντές γιατρούς μας και τα εξειδικευμένα στελέχη του συλλόγου η επικοινωνία για ένα τόσο σημαντικό θεσμό!

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη