O “Αιματοκρήτης”, από την έναρξη της λειτουργίας του αιμοδοτικού του προγράμματος, συνδύασε την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων και τη συνεχή θεωρητική και στην πράξη εκπαίδευση/καθοδήγηση των συνεργατών φορέων αλλά και των εκπαιδευομένων/εθελοντών του.
Βασική μέριμνα του φορέα αποτελεί η συνεχής επιστημονική επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών του με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της περαιτέρω ενημέρωσης που παρέχεται σε εθελοντές αιμοδότες.
Τα προγράμματα εκπαίδευσης υποστηρίζουν τους εθελοντές συμβάλλοντας στην αύξηση του συναισθήματος ικανοποίησης από την εθελοντική τους συνεισφορά. Η υποστήριξη επιτυγχάνεται μέσα από:
-την οργάνωση του ετήσιου συμποσίου του Φορέα με προσκεκλημένους ομιλητές, το οποίο είναι κοινό και ενιαίο για όλους τους εθελοντές και στόχο έχει την ενημέρωση αλλά και τη διασύνδεση των εθελοντών με τους συνεργαζόμενους φορείς και υπηρεσίες.
-την υλοποίηση εκπαιδευτικών δια ζώσης η διαδικτυακών προγραμμάτων από τα στελέχη του συλλόγου στους νεο-εισερχόμενους εθελοντές περίπου ανά 3–4 μήνες και την οργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους πιο προχωρημένους.
-την έκτακτη εκπαίδευση εθελοντών ανάλογα με το είδος και τις ανάγκες που προκύπτουν (λ.χ στην πανδημία)
-την παρακολούθηση σεμιναρίων και επιστημονικών συνεδρίων από άλλους φορείς
-την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και ορθής πρακτικής μέσω ανταλλαγής εμπειριών και της τρέχουσας βιβλιογραφίας ή κατευθυντήριων οδηγιών
Παράλληλα, βασική προτεραιότητα του “Αιματοκρήτη” αποτελεί και η εκπαίδευση φορέων της τοπικής κοινότητας με τους οποίους συνδιοργανώνονται οι αιμοδοσίες και εκπροσώπων της εκπαίδευσης, της εκκλησίας, του αθλητικού χώρου, της κοινωνίας των πολιτών/άλλων εθελοντικών συλλόγων με βασικό στόχο να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανάπτυξη ενός νέου συνεργατικού μοντέλου αιμοδοσίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο Φορέας αναλαμβάνει την υλοποίηση εκπαιδευτικών συναντήσεων τα οποία βασίζονται στις εξατομικευμένες ανάγκες της κάθε περιοχής ή του κάθε φορέα.
Οι εκπαιδευτικές αυτές συναντήσεις ενδυναμώνουν τους εκπροσώπων των φορέων και συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος της αυτοπεποίθησης τους για τους τρόπους που δραστηριοποιούνται και διαχειρίζονται τα θέματα γύρω από την αιμοδοσία.