Η αιμοδοσία είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία. Διάβασε τουςπαρακάτω τους 5 “χρυσούς” κανόνες για την κάνεις ασφαλέστατη τόσο για σένα όσο και για όσους μεταγγιστούν!
1. Να είσαι σωστά προετοιμασμένος
Επαρκής ύπνος, καλή ενυδάτωση και ένα ισορροπημένο πρωινό είναι απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές για να νιώθεις γεμάτος ενέργεια και μετά την αιμοδοσία! Αν αιμοδοτήσεις απόγευμα, πρέπει να έχει προηγηθεί ένα κανονικό, όχι πολύ λιπαρό γεύμα, από το οποίο πρέπει να έχουν παρέλθει τουλάχιστον 2 ώρες. Μην αιμοδοτείς ποτέ τελείως νηστικός. Δες εδώ περισσότερες οδηγίες
2. Απέφυγε να δίνεις αίμα ονομαστικά, την ώρα της ανάγκης
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αιμοδότες που δίνουν αίμα όταν το χρειαστεί κάποιος γνωστός είναι οι λιγότερο ασφαλείς. Παρόλο που οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να βοηθήσουν κάποιον συγγενή ή φίλο τους, μέσα στο άγχος των στιγμών, ξεχνούν ή καμμιά φορά αποκρύπτουν στοιχεία από το ιστορικό τους, βάζοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή τους άλλους.
Αντίθετα όταν δίνεις αίμα σε τακτική βάση, σε ηρεμία, χωρίς βιασύνη ή άγχος, όχι μόνο βοηθάς στην επάρκεια αποθεμάτων αλλά και στην ασφάλεια του αίματος. Εξάλλου η φιάλη αίματος καταχωρείται στο όνομα σου και αν ποτέ χρειαστείς εσύ ή κάποιο οικείο σου πρόσωπο, “μεταφέρεις” την μονάδα με ένα απλό τηλεφώνημα στην υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου!
3. Να συμπληρώνεις προσεκτικά το ιστορικό και να είσαι ειλικρινής
Το ιστορικό του αιμοδότη είναι το κλειδί για την ασφάλεια, τη δική του και του λήπτη. Χρειάζεται λίγα λεπτά και πρέπει να απαντήσεις με προσοχή και ειλικρίνεια όλες τις ερωτήσεις που αφορούν νοσήματα (διαγνωσμένα ή υπό διερεύνηση), φάρμακα (συνταγογραφούμενα ή μη), ταξίδια, εμβόλια. Ανέφερε στο γιατρό ή τους εξειδικευμένους εθελοντές συμπτώματα που σε ανησυχούν και φυσικά μην διστάσεις να ρωτήσεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις ή σε προβληματίζει.
Διάβασε στην μπροστινή πλευρά του ιστορικού ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν την προσωπική σου ζωή ή πιθανές εξαρτήσεις (ενδοφλέβια ναρκωτικά, αλκοόλ) και δεν σου επιτρέπουν να αιμοδοτήσεις.
Εκτός από αυτές τις παραμέτρους, έχει ιδιαίτερη σημασία να μην δώσεις αίμα αν για οποιοδήποτε λόγο -ειδικά το τελευταίο τρίμηνο- η σεξουαλική σου δραστηριότητα σου ενέχει υποψία μεταδοτικού νοσήματος (λ.χ παρτενέρ που δεν γνωρίζεις καλά χωρίς προφυλάξεις, σεξ υπό την επήρεια ουσιών κ.τ.λ)
4. Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες μετά την αιμοδοσία
Μετά την αιμοδοσία πάρε το χυμό και την τροφή που θα σου προσφερθεί για να αναπληρώσεις γρηγορότερα τον όγκο του αίματος, το σάκχαρο και την πίεση σου. Μην καπνίσεις και μην οδηγήσεις την επόμενη ώρα και μην κουραστείς σωματικά την υπόλοιπη μέρα (προπόνηση, κολύμβηση, βαριά χειρωνακτική εργασία κ.α).
Προτίμησε να αιμοδοτήσεις μια μέρα που το πρόγραμμα σου δεν είναι φορτωμένο και δε θα χρειαστεί να εργαστείς μετά, ειδικά αν το επάγγελμά σου περιλαμβάνει έντονη φυσική προσπάθεια, χειρισμό μηχανημάτων, ανέβασμα σε ύψος κ.τλ.
Όλες αυτές οι οδηγίες δίνονται προληπτικά ώστε να μην ζαλιστείς. Γενικά πέρασε μια ξεκούραστη μέρα, χωρίς να σηκώσεις μεγάλο βάρος από το χέρι που αιμοδότησες.
5. Τήρησε τα υγειονομικά μέτρα σε έκτακτες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια έκτακτων συνθηκών πρέπει να εφαρμόσεις πιστά οποιαδήποτε οδηγία από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ή τις υπηρεσίες αιμοδοσίας. Στην περίοδο της πανδημίας COVID-19 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να φοράς μάσκα, να διατηρείς αποστάσεις από τους γύρω σου και να χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό πριν και μετά την αιμοδοσία.
Μην προσέλθεις έστω και σε υποψία επαφής με περιστατικό COVID-19 ή αν έχεις οποιαδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης (πυρετό, κακουχία, βήχα, καταρροή κ.τ.λ). Εάν έχεις νοσήσει με COVID-19 πρέπει να περιμένεις περίπου 14 ημέρες μετά το τελευταίο σου σύμπτωμα.
Μην ξεχνάς ότι το αίμα σου θα μεταγγιστεί σε ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με μεσογειακή αναιμία και λευχαιμία, τραυματίες, έγκυες γυναίκες ή χειρουργημένους.
Παρόλο που πια ο εργαστηριακός έλεγχος είναι εξονυχιστικός και ακριβής, η ασφάλεια του αίματος ξεκινά από σένα! Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην έχεις κανένα απολύτως θέμα μετά την αιμοδοσία και να αποτελέσει μια ευχάριστη διαδικασία στην οποία θα επιστρέφεις ξανά και ξανά!