Η διαδικασία

Η Διαδικασία της Αιμοδοσίας

Όταν επισκεφτείς την αιμοδοσία ή το χώρο όπου βρίσκεται το κινητό συνεργείο, θα σου δoθεί, καταρχάς, ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό σου ιστορικό.

Είναι σημαντικό να απαντήσεις με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Πολλές φορές οι άνθρωποι ιδιαίτερα όταν αιμοδοτούν για κάποιο συγγενή τους στην αγωνία τους ξεχνούν ή και αποκρύπτουν ορισμένα στοιχεία. Μη βάζετε τον εαυτό σας σε τέτοια θέση.

Ο γιατρός της αιμοδοσίας μπορεί να σου κάνει ορισμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σου. Στη συνέχεια, θα μετρήσει την πίεση και το σφυγμό σου.

 

Επίσης, θα πάρει λίγο αίμα για να μετρήσει την αιμοσφαιρίνη (που αντιστοιχεί στον αιματοκρίτη) σου. Πολλές υπηρεσίες αιμοδοσίας πλέον μετρούν αναίμακτα την αιμοσφαιρίνη. Άμεσα σε ενημερώνει αν μπορείς να αιμοδοτήσεις.

H αιμοληψία γίνεται από έμπειρο προσωπικό, γι’αυτό και θα νιώσεις μόνο ένα ελαφρό τσίμπημα. Εσύ θα είσαι ξαπλωμένος στην καρέκλα της αιμοδοσίας, νιώθοντας υπέροχα γιατί σώζεις μια ζωή!

Στην αιμοδοσία λαμβάνονται περίπου 450ml από τα 6-7 λίτρα αίματος που έχει κατά μέσο όρο ο οργανισμός μας. Είναι δηλαδή μια μικρή σχετικά ποσότητα που αναπληρώνεται γρήγορα από το σώμα μας. Το υγρό μέρος αναπληρώνεται σε 24-36 ώρες και ο συνολικός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 21-30 ημέρες.

###Το να δίνεις αίμα είναι απλό, ασφαλές και γρήγορο!
Η αιμοδοσία αυτή καθαυτή διαρκεί 5-7 λεπτά. Πολλοί αιμοδότες αναρωτιούνται γιατί γεμίζουν τον δικό τους ασκό με πολύ πιο αργή ή πολύ πιο γρήγορη ταχύτητα από άλλους! Φυσικά και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος που δίνετΕ: Καταρχάς έχει να κάνει με τη φλέβα που χρησιμοποιείται: γενικά όσο μεγαλύτερη μια φλέβα τόσο γρηγορότερα θα δώσει.

Επίσης η ταχύτητα συσχετίζεται με το συνολικό όγκο αίματος που έχει κάθε άνθρωπος καθώς και με το πόσο ζεστός είναι εκείνη τη στιγμή. έτσι οι ανδρες γενικότερα δίνουν αίμα “γρηγορότερα” από τις γυναίκες.

Σίγουρα όμως αυτό που έχει σημασία είναι να προσφέρεις και όχι σε πόσο χρόνο το καταφέρνεις. Είτε χρειάζεσαι 5 είτε 8 λεπτά σημασία έχει ότι η προσφορά σου θα σώσει ανθρώπινες ζωές!

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη