Ως Εθελοντής Αιμοδότης
Αν σκέφτεσαι να δώσεις αίμα ή έχεις κάνει το πρώτο βήμα έχοντας αιμοδοτήσει κάποιες φορές, ευχόμαστε από καρδιάς να είναι η αρχή μιας σταθερής σχέσης προσφοράς! Όπως ίσως ήδη ξέρεις οι άνδρες μπορούν να δώσουν κάθε 3 μήνες και οι γυναίκες κάθε 4 μήνες με απόλυτη ασφάλεια.
Σε περίπτωση που έχεις πετύχει να είσαι σταθερός εθελοντής αιμοδότης/αιμοδότρια σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Στη χώρα μας αυτή η ευγενική συνήθεια μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να φέρει την πολυπόθητη επάρκεια: να υπάρχει δηλαδή αίμα, ως διαθέσιμο δημόσιο αγαθό, για όποιον το έχει ανάγκη. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στην Ελλάδα παραμένουμε από τα λίγα εκείνα κράτη, που πιέζουν συγγενείς και φίλους να δώσουν αίμα για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Σε όποια φάση της αιμοδοτικής σου πορείας κι αν είναι είσαι, μη διστάσεις να γίνεις μέρος της προσπάθεια μας. Όχι μόνο με τη στενή έννοια του να έρθεις στις αιμοδοσίες που διοργανώνουμε, που φυσικά είναι μεγάλη χαρά να έχουν συμμετοχή! Θα θέλαμε να γνωρίζεις πως η προσπάθεια του «Αιματοκρήτη» δεν γίνεται απλά για να συγκεντρώσουμε μονάδες. Η συμμετοχή και η ενεργοποίηση όσο γίνεται περισσότερων τοπικών φορέων, η ουσιαστική καμπάνια ευαισθητοποίησης αλλά και η προσωπική ενημέρωση κάθε αιμοδότη γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αλλάξουμε παλιές πρακτικές και νοοτροπίες. Να δώσουμε στην αιμοδοσία την πραγματική της αξία που απομακρύνεται από λογικές «διαχείρισης αίματος» και συναντά την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.
Στον Αιματοκρήτη δίνουμε αίμα για όλους, χωρίς διακρίσεις προς συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, χωρίς διαχείριση αίματος. Δίνουμε αίμα για τον πάσχοντα συνάνθρωπο όποιος και αν είναι, όπου και να είναι για όποιο λόγο και αν μεταγγίζεται. Στην αρχή ή το τέλος της ζωής, λόγω επείγοντος ή χρόνιου προβλήματος, εμείς σαν μια αόρατη κόκκινη κλωστή απλά τον βοηθάμε! Φυσικά, κάθε αιμοδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μονάδες που δίνει για μελλοντικές ανάγκες σε αίμα για τον ίδιο και την οικογένειά του, όπως εξάλλου ορίζει ο νόμος, αλλά αυτό γίνεται ως την ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και όχι στη λογική του «πάρε-δώσε».
#Αιμοδοτούμε μαζί, όπως είναι και το «σύνθημά» μας, καθώς μέσα από την αλληλεπίδραση, τη μεταφορά γνώσεων και εμπειρίας αλλά και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων αιμοδοτών και μεταγγιζόμενων, γινόμαστε μέρος της ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος ανεπάρκειας αίματος στη χώρα. Γινόμαστε μέρος της ιστορικής αυτής περιόδου που άντεξε πανδημία, οικονομική και κοινωνική κρίση και συνεχίζει να στηρίζει μέσα από μια οργανωμένη αιμοδοτική προσφορά, το σύστημα υγείας και τους ανθρώπους που περιμένουν να μεταγγιστούν. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε!