Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες φαρμάκων και είναι δύσκολο να γενικεύσει κανείς κάποιες οδηγίες ενώ πάντοτε υπεύθυνος είναι ο γιατρός της αιμοδοσίας, με τον οποίο ο αιμοδότης θα συζητήσει για το αν μπορεί να αιμοδοτήσει.
Δεν επηρεάζουν όμως όλα τα φάρμακα την εθελοντική αιμοδοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντισυλληπτικά χάπια η λήψη των οποίων επιτρέπει στην αιμοδότρια να δώσει κανονικά.
Μια γενική συμβουλή είναι ότι ο αιμοδότης πρέπει να αναφέρει στον γιατρό αιμοδοσίας οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνει σε τακτική βάση ή ένα φάρμακο που πήρε τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και άν ήταν για καποιο που ο ίδιος θεωρεί μη σημαντικό! Για παράδειγμα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε αν παίρνετε αντιβίωση, ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη, αντι-θυρεοειδικά φάρμακα, καθώς και φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη.
Πολλές φορές δεν είναι το φάρμακο αυτό καθαυτό που επηρεάζει αλλά η πάθηση για την οποία το παίρνουμε. Σημασία έχει να είμαστε προσεκτικοί στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όταν πηγαίνουμε να δώσουμε αίμα. Εξάλλου όλα αυτά γίνονται για να είναι η αιμοδοσία μας απόλυτα ασφαλής!