ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες φαρμάκων και είναι δύσκολο να γενικεύσει κανείς κάποιες οδηγίες ενώ πάντοτε υπεύθυνος είναι ο γιατρός της αιμοδοσίας, με τον οποίο ο αιμοδότης θα συζητήσει για το αν μπορεί να αιμοδοτήσει.

Δεν επηρεάζουν όμως όλα τα φάρμακα την εθελοντική αιμοδοσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αντισυλληπτικά χάπια η λήψη των οποίων επιτρέπει στην αιμοδότρια να δώσει κανονικά.

Μια γενική συμβουλή είναι ότι ο αιμοδότης πρέπει να αναφέρει στον γιατρό αιμοδοσίας οποιοδήποτε φάρμακο λαμβάνει σε τακτική βάση ή ένα φάρμακο που πήρε τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και άν ήταν για καποιο που ο ίδιος θεωρεί μη σημαντικό! Για παράδειγμα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε αν παίρνετε αντιβίωση, ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη, αντι-θυρεοειδικά φάρμακα, καθώς και φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη.

Πολλές φορές δεν είναι το φάρμακο αυτό καθαυτό που επηρεάζει αλλά η πάθηση για την οποία το παίρνουμε. Σημασία έχει να είμαστε προσεκτικοί στη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όταν πηγαίνουμε να δώσουμε αίμα. Εξάλλου όλα αυτά γίνονται για να είναι η αιμοδοσία μας απόλυτα ασφαλής!

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη