Πόσο γρήγορα αναπληρώνεται το αίμα που δίνουμε;
Όταν δώσουμε αίμα, το σώμα μας αναπληρώνει τα διάφορα συστατικά του πολύ γρήγορα: Συγκεκριμένα ο όγκος σε 10 λεπτά, το πλάσμα αναπληρώνεται σε 24 ώρες, τα αιμοπετάλια σε 72 ώρες και τα ερυθρά κύτταρα σε 2-4 εβδομάδες. Ο οργανισμός δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κατά την περίοδο αυτή αναπλήρωσης.
Πως θα νιώθουμε μετά την αιμοδοσία;
Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν όπως και πριν!
Εξάλλου μια τέτοια εμπειρία προσφοράς μόνο όμορφα συναισθήματα μπορεί να δημιουργήσει!
Μερικοί εθελοντές αιμοδότες αισθάνονται σαν να έχουν προσευχηθεί, άλλοι πολύ χαρούμενοι γιατί βοήθησαν ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη και άλλοι πιο δυνατοί που τα κατάφεραν!
Σε ποιούς ασθενείς δίνεται το αίμα και πόσο διαρκεί;
Το αίμα που δίνουμε ελέγχεται από το νοσοκομείο για ορισμένα νοσήματα και διαχωρίζεται στα διάφορα συστατικά του. Έτσι, από τη μια μονάδα («φιάλη») μπορούμε να βοηθήσουμε τρεις ή και τέσσερις ανθρώπους!
Το αίμα που προσφέρουμε χορηγείται σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, σε ανθρώπους με λευχαιμία, αιμορροφιλία, μεσογειακή αναιμία κλπ
Πιο συγκεκριμένα, αφού δώσουμε το αίμα αυτό διαχωρίζεται στο εργαστήριο στα συστατικά του και καθένα από τα συστατικά του αίματος χορηγείται σε διαφορετικό ασθενή:
Τα ερυθρά κύτταρα είναι εκείνα που μεταφέρουν οξυγόνο. Διατηρούνται μέχρι 42 ημέρες. Μεταγγιζόμενα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που χειρουργούνται ή έχουν αναιμία.
Τα αιμοπετάλια ελέγχουν την αιμορραγία και διατηρούνται 5 ημέρες. Οι καρκινοπαθείς και οι μεταμοσχευμένοι με μυελό των οστών χρειάζονται αιμοπετάλια.
Το πλάσμα είναι το υγρό που μεταφέρει τα κύτταρα του αίματος και μπορεί αν ψυχθεί, να αποθηκευτεί για 12 μήνες ή θεωρητικά μέχρι και 3 χρόνια. Πλάσμα χρειάζονται ασθενείς με εγκαύματα ή με διαταραχές πήξης όπως η αιμορροφιλία.
Έτσι από μια μονάδα αίματος που δίνουμε μπορούν να βοηθηθούν 3 ή ακόμη περισσότεροι άνθρωποι!
Σε τι έλεγχο υπόκειται το αίμα που δίνουμε;
Το αίμα είναι διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί περίπου σε 48 ώρες. Σε αυτό το διάστημα υπόκειται σε εργαστηριακό έλεγχο και διαχωρισμό στα συστατικά του:
Α. Εργαστηριακός έλεγχος
Προσδιορίζονται οι ομάδες αίματος, το Rhesus και πραγματοποιείται έλεγχος για μεταδιδόμενα νοσήματα: ιό του AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C κ.α. Ο έλεγχος γίνεται με αντιδραστήρια και μεθόδους μεγάλης ευαισθησίας και ειδικότητας.
Β. Διαχωρισμός στα συστατικά
Η μονάδα αίματος φυγοκεντρείται και κλασματοποιείται στα συστατικά της (ερυθρά κύτταρα, αιμοπετάλια και πλάσμα). Ανάλογα με την πάθηση, οι ασθενείς χρειάζονται διαφορετικά συστατικά.
Τι γίνεται αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο αίμα που έχουμε δώσει;
Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα κατά τον εργαστηριακό έλεγχο του αίματος που έχουμε δώσει, καταρχάς γίνεται επιβεβαίωση σε δεύτερο νέο δείγμα αίματος με εξειδικευμένη μέθοδο.
Σε κάθε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το αίμα αχρηστεύεται ενώ ο αιμοδότης ενημερώνεται κατάλληλα από τον αρμόδιο γιατρό της αιμοδοσίας, δέχεται ιατρική συμβουλή και ψυχοκοινωνική στήριξη.
Η διαδικασία αυτή γίνεται σε αυστηρά πλαίσια δεοντολογίας και τήρησης του ιατρικού απορρήτου.