Συχνές ερωτήσεις

Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε 4 μήνες.

Η ίδια η διαδικασία αιμοδοσίας διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά, αλλά πρέπει να προβλέψετε περίπου 30 λεπτά για όλη τη διαδικασία

Οι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18-65 ετών και με βάρος άνω των 50 κιλών, συνήθως, μπορούν να δώσουν αίμα. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι περιορισμοί ανάλογα με το ιστορικό υγείας του δότη.

Ναι, είναι πολύ ασφαλές. Χρησιμοποιούνται ατομικά σετ αιμοληψίας μίας χρήσης, εξασφαλίζοντας την πλήρη ασφάλεια του δότη.

Αν έχετε κάνει τατουάζ, πρέπει να περιμένετε μια περίοδο 4 μηνών πριν μπορέσετε να δώσετε αίμα

Το δωρηθέν αίμα διαχωρίζεται σε διάφορα συστατικά (όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, πλάσμα, πλακέτες) και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ασθενείς που χρειάζονται μεταγγίσεις ή άλλες θεραπευτικές εφαρμογές.

Εξαρτάται από το είδος του φαρμάκου. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να απαγορεύουν προσωρινά την αιμοδοσία, ενώ άλλα μπορεί να μην έχουν καμία επίπτωση. Είναι καλό να ενημερώνετε το αιμοδοτικό κέντρο για όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε.

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη