Συμβουλές για την Αιμοδοσία

Τι πρέπει να κάνετε το βράδυ πριν την αιμοδοσία:

Να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ!

Την ίδια μέρα

– Πρέπει έχετε πάρει ελαφρύ πρωινό εάν αιμοδοτήσετε πρωί ή να έχουν περάσει 2 ώρες από το μεσημεριανό φαγητό για τις απογευματινές αιμοδοσίες. Δεν πρέπει να δίνετε αίμα τελείως νηστικοί.
– Φορέστε χαλαρά ρούχα μπλούζα με άνετα μανίκια, ώστε να μπορείτε να τα διπλώσετε με ευκολία επάνω από τον αγκώνα.
– Αποφύγετε να καπνίσετε λίγο πριν την αιμοδοσία.
– Να είστε καλά ενυδατωμένοι ειδικά τους θερινούς μήνες.

Τι έγγραφα πρέπει να έχω μαζί μου;

Χρειάζεται να έχετε μαζί σας την αιμοδοτική σας κάρτα ή το ΑΜΚΑ σας και ένα έγγραφο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης κ.λ.π). Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας προηγούμενες εξετάσεις ενώ καλό θα ήταν να γνωρίζετε την ονομασία των φαρμάκων που λαμβάνετε. Δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την COVID-19.

 


Μην ξεχάσετε το καλύτερό σας χαμόγελο!

Συμβουλές για μετά την αιμοδοσία

– Μετά την αιμοδοσία πάρτε τον χυμό και την ελαφρά τροφή που θα σας προσφερθεί. Αποφύγετε το κάπνισμα και την οδήγηση για μία ώρα.
– Την υπόλοιπη μέρα να πάρετε αρκετά υγρά
– Αποφύγετε την βαριά σωματική άσκηση (προπόνηση, κολύμπι, άρση βάρους).
– Αποφύγετε πολύ ζεστά μέρη την καλοκαιρινή περίοδο ή καταστάσεις (λ.χ πολύ ζεστό μπάνιο, σάουνα κτλ)

Το επόμενο διάστημα ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε σίδηρο.

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη