ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Για Γονείς

Δυστυχώς στην περίοδο της πανδημίας οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε σχολεία για την αιμοδοσία περιορίστηκαν αρκετά.

Μπορούμε όμως να αναπληρώσουμε το κενό. Ένας απλός τρόπος να μιλήσουμε σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά για την αιμοδοσία ως γονείς είναι να παρακολουθήσουμε μαζί ένα διασκεδαστικό βίντεο και να λύσουμε τις απορίες τους!

Τα παιδιά σπάνια φοβούνται την αιμοδοσία και το αίμα. Μπορούμε να τους μάθουμε τα συστατικά του αίματος, τις ομάδες αίματος και γιατί το αίμα είναι κόκκινο! Τα μικρά παιδιά εντυπωσιάζονται όταν μαθαίνουν ότι το αίμα δεν είναι σταθερό αλλά ρέει μέσα μας και μας κρατά ζεστούς!

Τέλος, είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε πόσο σπουδαίο και ανώδυνο είναι να προσφέρεις αίμα. Ακόμη πιο όμορφο, αν είμαστε οι ίδιοι αιμοδότες, να τα πάρουμε μαζί μας σε μια αιμοδοσία ή να επισκεφτούμε μια εθελοντική αιμοδοσία για να δουν από κοντά την διαδικασία.

Εδώ θα βρείτε βίντεο για μικρότερες ηλικίες για την αιμοδοσία Μια φορά και ένα καιρό, το οποίο αγαπάμε όλοι πολύ!

ενώ τα παρακάτω είναι προτιμητέα για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους

Βίντεο Υπουργείου Υγείας

Για εφήβους (Noesis)

Ομάδες Αίματος

Για Εκπαιδευτικούς

Αν είστε εκπαιδευτικός μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο έγκυρο υλικό που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το μάθημα.
Για παιδιά Δημοτικού εδώ
Για παιδιά γυμνασίου
Βίντεο, αφίσες, φυλλάδια εδώ

Και εδώ υλικό από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Φυσικά μπορείτε να συνεργαστείτε με τον τοπικό σύλλογο αιμοδοσίας ή την υπηρεσία αιμοδοσίας της περιοχής σας και να διερευνήσετε αν μπορεί να σας μιλήσει κάποιος εξειδικευμένος ομιλητής για αυτά τα θέματα.

Εάν μένετε στην Κρήτη, μπορείτε να έρθετε σε μια από τις αιμοδοσίες του “Αιματοκρήτη” όπου μπορείτε να βρείτε έντυπο υλικό για την αιμοδοσία για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη