ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ & ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ

Ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων». Στόχος της ημέρας να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με το οικείο και στενότερο οικογενειακό μας περιβάλλον, γύρω από την ιδέα της Δωρεάς Οργάνων.

Πώς κινείται η Δωρεά Οργάνων στην χώρα;

Αναμφισβήτητα υπάρχει θετική πρόοδος αλλά περισσότερα αναμένονται στο μέλλον καθώς έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται η ύπαρξη συντονιστή μεταμοσχεύσεων σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ αυτών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και ακόμη σημαντικότερο ορόσημο είναι η λειρουργία του Ωνασείου Εθνικού Κέντρου Μεταμοχεύσεων. Η μεταμοσχευτική αλυσίδα χρήζει ενίσχυσης και πιθανότατα είμαστε στην αρχή ενός μακρού δρόμου προς την ανάπτυξή τους.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ” ενώ στο παρελθόν οι αποβιώσαντες δότες οργάνων κυμαίνονταν μεταξύ 40 – 50 ετησίως, το 2022 αξιοποιήθηκαν προς μεταμόσχευση όργανα από 69 αποβιώσαντες δότες, ενώ φέτος, πριν ακόμα κλείσει το 2023, μετράμε ήδη 74 δότες οργάνων και πάνω από 170 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων”

Ενα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ΕΡΤ μας δίνει ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Η δωρεά οργάνων στην Κρήτη

Ο Αιματοκρήτης παραμένει ενεργός στην καμπάνια για τη δωρεά οργάνων. Δείτε εδώ σχετική συνέντευξη της Προέδρου του Αιματοκρήτη κα Ειρήνης Γεργιανάκη για την ημέρα “

«Πρόκειται για μια μεγαλειώδη και πολύ γενναιόδωρη απόφαση, για την οποία βέβαια έχει μεγάλη σημασία να έχει συζητηθεί από πριν καθώς κάποιοι συγγενείς που δεν γνωρίζουν την απόφαση που θα έπαιρνε ο ίδιος ο αγαπημένος τους, διστάζουν. Σήμερα είναι μια κατάλληλη αφορμή γι΄αυτό. Κι έτσι, αν ποτέ βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να μπορέσουμε να πάρουμε μια θετική απόφαση. Η απόφαση αυτή θα σημάνει την αρχή της ζωής, την ελπίδα και την βελτίωση των συνθηκών ζωής παραπάνω από ενός ανθρώπου», ανέφερε η κ. Γεργιανάκη.

Παρά την γενικότερη αντίληψη ότι για τη χαμηλή κουλτούρα των ανθρώπων γύρω από τη δωρεά οργάνων, το σημαντικότερο στοίχημα παραμένει η βελτίωση της οργάνωσης των υποδομών και του συστήματος γύρω από τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη