Μύθοι και Αλήθειες

Οι μύθοι και οι προκαταλήψεις γύρω από τη δωρεά οργάνων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Είναι σημαντικό να είσαι έγκυρα ενημερωμένος για να πάρεις μια συνειδητή απόφαση

  1. Οι επαγγελματίες της μονάδας εντατικής θεραπείας έχουν ως βασικό καθήκον να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους. Αν παρά τις προσπάθειές τους ο θάνατος είναι αναπόφευκτος τότε θα μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν για την πιθανότητα δωρεάς ιστών και οργάνων με την οικογένεια του ανθρώπου που έχασε τη μάχη με τη ζωή.

  2. Ο εγκεφαλικός θάνατος διαγιγνώσκεται με αυστηρά κριτήρια και η διάγνωσή του προϋποθέτει 3 διαφορετικούς γιατρούς και όχι μόνο τον θεράποντα. Η διάγνωση του θα γίνει ούτως η αλλιώς, ανεξάρτητα από τη δωρεά οργάνων. Αν οι συγγενείς αρνηθούν τη δωρεά οργάνων ο ασθενής αποσυνδέεται από τα μηχανήματα. Αν δεχθούν ο ασθενής παραμένει στα μηχανήματα μέχρι να έρθουν οι μεταμοσχευτικές ομάδες και να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο αφαίρεσης.

  3. Η δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες μπορεί να πραγματοποιηθεί επειδή χάρη στις τεχνολογικές προόδους τα ζωτικά όργανα μπορούν να διατηρηθούν για κάποιο μικρό διάστημα αφού κάποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός.

  4. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις ή το κώμα.

  5. Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν σε συνθήκες που δεν είναι εφικτή η δωρεά οργάνων. Στην πράξη, ο θάνατος πρέπει να επέλθει σε μια μονάδα εντατικής θεραπείας και η πρωτύτερη κατάσταση/ιστορικό του ασθενή να επιτρέπει τη δωρεά οργάνων.

  6. Η αφαίρεση οργάνων στο χειρουργείο γίνεται με τον προσήκοντα σεβασμό στο σώμα του νεκρού. Γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς που αφαιρούν τα όργανα και τα μεταφέρουν στο ιατρικό κέντρο της μεταμόσχευσης. Οι χειρουργικές τομές κλείνονται σαν ένα κανονικό χειρουργείο χωρίς παραμορφώσεις στο σώμα. Αφαιρούνται μόνο οι ιστοί και τα όργανα για τα οποία έχει δοθεί συγκατάθεση από την οικογένεια ή επιτρέπει το ιστορικό του δότη.

  7. Τα όργανα από ένα πτωματικό δότη δεν μπορούν να αγοραστούν ή να πουληθούν. Η δωρεά οργάνων είναι ένα δώρο ζωής από έναν άνθρωπο που φεύγει από τη ζωή προς ένα παιδί ή ενήλικα που πάσχει από ανεπάρκεια κάποιου οργάνου (καρδιάς, νεφρού, πνεύμονα κ.α).

    1. Η κάρτα δωρητή οργάνων στην Ελλάδα είναι συμβολική. Στην πράξη, τον τελευταίο λόγο έχει η οικογένεια του εκλιπόντος. Γι αυτό είναι σημαντικό να έχουμε συζητήσει το θέμα στην οικογένεια και να ξέρουν όλοι τις επιθυμίες μας.
  8. Δωρητές οργάνων μπορούν να εγγραφούν όλοι οι ενήλικες πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου και ιστορικού. Η απόφασή τους είναι πάντοτε ανακλητή.

  9. Όλες οι μεγάλες θρησκείες είναι σύμφωνες για τη δωρεά οργάνων. Η Εκκλησία της Ελλάδας είναι επιτρεπτική προς την δωρεά οργάνων. Δείτε εδώ τις σχετικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη