Aν καπνίζετε ή ατμίζετε δεν αποτελεί παράγοντα απόρριψης σας από την εθελοντική αιμοδοσία. Όμως τόσο τα τσιγάρα όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν βλαβερές ουσίες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.
Οι τρέχουσες έρευνες μας δίνουν μικρή πληροφορία για την ακριβή επίδραση στην εθελοντική αιμοδοσία του καπνίσματος και του ατμίσματος.
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε ότι και τα δύο μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή μας πίεση.
Σε μια μελέτη του 2018 ερευνητές σύγκριναν τις αιμοδοσίες ανθρώπων που κάπνιζαν με μη καπνιστές. Συμπέραναν ότι το κάπνισμα τσιγάρων δεν επηρεάζει την συνολική ποιότητα του αίματος που δώριζαν.
Όμως οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το αίμα από τους καπνιστές είχε πιο ψηλές συγκεντρώσεις από την καρβοξυαιμοσφαιρίνη (COHb) στα ερυθρά κύτταρα, με αποτέλεσμα να μειώνουν το οξυγόνο που μεταφέρουν τα ερυθροκύτταρα. Βασισμένοι σε αυτήν την μελέτη οι συγκεκριμένοι ερευνητές συνιστούν να μη καπνίζουμε 12 ώρες πριν την αιμοδοσία.
Βέβαια για να επισημοποιηθεί μια τέτοια οδηγία χρειάζονται αρκετές μελέτες να το επιβεβαιώσουν. Ως τότε δε χάνουμε τίποτα να μην καπνίζουμε κάποια ώρα πριν δώσουμε αίμα για να προσφέρουμε καλύτερο αίμα αλλά και 1-2 μετά για να αποφύγουμε να ζαλιστούμε.
Μια ακόμη πολύ πρόσφατη ενδιαφέρουσα μελέτη δείχνει πως οι καπνιστές γίνονται αιμοδότες σε μικρότερο ποσοστό από τους μη καπνιστές (κατά 30%) και γενικότερα προσέχουν περισσότερο την υγεία τους και ασκούνται περισσότερο. Οι καπνιστές επίσης τείνουν να επανέρχονται για αιμοδοσία σε λιγότερα συχνά διαστήματα από τους μη καπνιστες
Το καλύτερο λοιπόν είναι να κόψουμε τελείως το κάπνισμα ή έστω να το ελαττώσουμε και να απολαύσουμε μια καλύτερη ζωή και πολλές καλύτερες εθελοντικές αιμοδοσίες!
Tranfusion 2023 Jan;63(1):143-155. doi: 10.1111/trf.17190. Epub 2022 Dec 8.
PLoS One. 2018 Sep 26;13(9):e0204102. doi: 10.1371/journal.pone.0204102.