Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ “ΑΙΜΑ”

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας δημιουργούσαν μια λέξη, με τέτοιο τρόπο ώστε με την εκφορά της να νοηματοδοτούνται με σημασιολογική ακρίβεια όλα τα στοιχεία που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία της.

Ενα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η λέξη “αίμα” : Φαίνεται πως ο δημιουργός της εμπνεύστηκε από τη δομή, τη φύση (ρευστότητα-κίνηση) και τις πιθανολογούμενες τουλάχιστον λειτουργίες του..

Με βάση το ρήμα ίημι που σημαίνει “έχω αποστολή, οδεύω προς, βάλλω, διαμεσολαβώ”….
Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ρήμα αυτό ανάλογα με τις προθέσεις μπορεί να αποκτήσει αναρίθμητες έννοιες.

Δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο πλήρης ορισμός, πιο πλήρη παρουσίαση και έκφραση της φυσιολογίας και της αποστολής του αίματος, συμπυκνωμένα σε μια λέξη!
(Από το “Εθ. Αιμοδοσία: Ένας Ύμνος στην Κοινωνία του Θ. Σπανού)

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη