ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΞΗ COVID-19

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ή ΠΙΘΑΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ COVID

Περιλαμβάνει θετικό αποτέλεσμα με Rapid test ή με Μοριακό έλεγχο (PCR) καθώς και άτομα των οποίων ο εργαστηριακός έλεγχος (μετά από ιατρική σύσταση) για SARS Cov-2 είναι σε εκκρεμότητα.

Για να αιμοδοτήσετε πρέπει:

Να έχουν περάσει 14 ημέρες από την πλήρη αποδρομή των συμπτωμάτων (εξαιρούνται οι διαταραχές όσφρησης/γεύσης) χωρίς να απαιτείται επιπλέον έλεγχος.

ΜΗ-ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΜΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΩΣ COVID-19

Δεν μπορεί κανείς να αιμοδοτήσει εάν:

Είναι συμπτωματικός.

Δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ανάρρωση.

Δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 7 ημέρες από την ολοκλήρωση συστηματικής αγωγής με αντιβιοτικά, αντιμυκητισιακά ή αντιικά φάρμακα.

ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει εάν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες.

ΜΕΤΑ COVID-19 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ή LONG COVID

Να αποφεύγεται η αιμοδοσία. Μπορεί να αιμοδοτήσει εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες από το τέλος όλων των συμπτωμάτων περιλαμβανομένης και της κόπωσης.

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ή ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

Περιλαμβάνει αιμοδότη που ΔΕΝ παρουσιάζει συμπτώματα αλλά είχε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα.

Δεν μπορεί να αιμοδοτήσει εάν: Δεν έχουν περάσει 14 ημέρες.

SARS-CoV-2 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Μπορεί να αιμοδοτήσει:

Όποιος έχει εμβολιασθεί ως μέρος του Εθνικού προγράμματος Εμβολιασμών εφόσον αισθάνεται καλά.Εάν παρουσιάσει ήπιες αντιδράσεις από τον εμβολιασμό θα πρέπει να έχουν περάσει 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη