ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΖΥΜΟΥ G-6PD ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες ένας εθελοντής αιμοδότης, που έχει πλήρη έλλειψη ενζύμου G6PD δεν αποκλείεται πλέον από την εθελοντική αιμοδοσία.

Τι είναι το G6PD? (glucose-6-phosphate)

Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά μας κύτταρα. Με απλά λόγια, η έλλειψή του καθιστά τα κύτταρα κάπως πιο ευπαθή, αλλά μόνο εάν το άτομο πάρει κάποια συγκεκριμένα φάρμακα ή έρθει σε επαφή με ναφθαλίνη ή φάει συγκεκριμένες τροφές όπως τα κουκιά.

Τότε τα ερυθρά κύτταρα καταστρέφονται πρώιμα (αιμόλυση) και μπορούν να προκύψουν διάφορα συμπτώματα. Επειδή όλα τα παιδιά, από το 1974 και πέρα, στη χώρα μας όταν γεννηθούν ελέγχονται για αυτήν την έλλειψη, μεγαλώνοντας, το γνωρίζουν και αποφεύγουν αυτά τα φάρμακα και τις τροφές.

Στην Ελλάδα, είναι αρκετά συχνή, φτάνει περίπου το 3% του πληθυσμού και ακόμη περισσότερο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Πως σχετίζεται η έλλειψη ενζύμου με την αιμοδοσία?

Επειδή έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα στα μεταγγιζόμενα κύτταρα που έχουν έλλειψη αυτού του ενζύμου, ειδικά αν δοθούν σε νεογνά, παλαιότερα προτιμούνταν οι εθελοντές με πλήρη έλλειψη ενζύμου να μη δίνουν αίμα. Πλέον αυτό δεν ισχύει, απλά ο αιμοδότης το δηλώνει στο ιστορικό που συμπληρώνει πριν την αιμοδοσία.

Αν έχετε γεννηθεί πριν το 1974 και δεν γνωρίζετε αν έχετε έλλειψη G6PD, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να το ελέγξετε (είναι μια ειδική εξέταση αίματος που γίνεται στα νοσοκομεία).

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη