ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ….

“Εκεί που δίνουν αίμα οι άνθρωποι για ένα καλύτερο κόσμο..,Εκεί θα σε περιμένω…”
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδοτη-2022. Γιορτές και πάρτι και μουσική και χαρά- όπως της πρέπει της αιμοδοσίας-. Όπως αξίζει στους αιμοδότες που δε πτοήθηκαν, “έμειναν σπίτι” εκτός κι αν ήταν ώρα να αιμοδοτήσουν, χαμογέλασαν κάτω από τις μάσκες τους και τέντωσαν το χέρι ακόμη μια φορά. Για ακόμη μια χρονιά. Έδωσαν λίγο από το αίμα που ρέει στις φλέβες τους. Αίμα που δόθηκε ως ευχή σε γυναίκες που ετοιμαζόταν να γεννήσουν. Ως αγάπη, σε παιδιά που έπασχαν από λευχαιμία. Ως συμπαράσταση, σε ηλικιωμένους που νόμιζαν ότι δεν είχαν κανέναν να βοηθήσει. Ως προσευχή, για όσους τελικά δεν τα κατάφεραν.
Πρόσφεραν ένα δώρο, χωρίς όνομα. Χωρίς περιτύλιγμα, Άφησαν έξω τις δικές τους έννοιες. Έβαλαν στον ασκό, μια μόνο έννοια για κείνον που θα μεταγγιστεί: να γίνει καλά, να τα καταφέρει, να σταθεί πάλι στα πόδια του, να έχει μια ακόμη ευκαιρία. Να ζήσει, και να έχει ΜΕΣΑ του την αγάπη των άλλων.
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 2022.
Και να που φτάσαμε εδώ, χωρίς επάρκεια αίματος στην Ελλάδα.
Στον τόπο που το φιλότιμο δε λείπει, να λείπει αίμα…
Είναι προφανές ότι κάτι έχει πάει λάθος όλα αυτά τα χρόνια.
Σε κάθε αιμοδοσία που διοργανώνεται από γονέα παιδιού με λευχαιμία, κάτι έχει πάει λάθος. Σε κάθε έκκληση για έκτακτη ανάγκη ασθενούς, κάτι έχει πάει λάθος. Σε κάθε “πάρε 2 μονάδες από την τράπεζα αίματος και επέστρεψέ τις” κάτι σοβαρά έχει πάει λάθος.
Κάτι έχει πάει λάθος, αφού αιμοδότες έχουμε (πολλούς και καλούς). Ήταν εδώ στην πανδημία , έσωζαν κόσμο φορώντας τις μάσκες τους. Αιμοδοτικές υπηρεσίες έχουμε (πολύ καλές). Ήταν εδώ στην υγειονομική κρίση, με τους ανθρώπους τους να δουλεύουν μέρα νύχτα, αγωνιώντας που θα βρεθεί αίμα. Και πάνω από όλα έχουμε μια κοινωνία που τη νοιάζει.
Μας νοιάζει ως αιμοδοτική και ως ευρύτερη κοινότητα να έχουν αίμα όλοι όσοι το χρειάζονται, όταν το χρειάζονται, για όσες φορές χρειαστεί. Να μην ψάχνει κανείς, να μην ζητιανεύει κανείς, να μην αγχώνεται κανείς. Να μη βγαίνουν τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία στους δρόμους να διαμαρτύρονται. Να υπάρχει διαθέσιμο και ασφαλές αίμα γιατί είναι δημόσιο αγαθό, δικαίωμα και υποχρέωση, αλληλεγγύη και επικοινωνία.
Και αφού μας νοιάζει, το επόμενο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε τι πάει στραβά. Και να το σταματήσουμε.
STOP LOSS που λένε και στο χρηματιστήριο. Μόνο που η ζωή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία.
Σταματάμε το λάθος, αποκτούμε επάρκεια.
Είναι στο χέρι μας (κυριολεκτικά ?).

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη