ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η ύπαρξη αρτηριακής πίεσης στο ιστορικό μας δεν είναι πια απαγορευτική για να δώσουμε αίμα αρκεί να τηρούνται ορισμένες προύποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ένας αιμοδοτης με υψηλή πίεση γίνεται δεκτός αν δεν συνυπάρχει καρδιολογικό/νεφρολογικό πρόβλημα, παίρνει αντιυπερτασικά (συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών) τα οποία δεν έχει αλλάξει σε τύπο ή δόση τις τελευταίες 4 εβδομάδες και η πίεση είναι στα επιτρεπτά όρια.

Η αιμοδοσία αποκλείεται την περίοδο που η αιτία της υπέρτασης είναι υπό διερεύνηση, η αν η αγωγή περιλαμβάνει β-blockers και ο αιμοδότης έχει λιγότερους από 60 σφυγμούς ή υπάρχει οποιαδήποτε παρενέργεια από την αντιπερτασική αγωγή. Τέλος, αποκλείονται τα άτομα που έχουν κακοήθη υπέρταση (2004/33 ΕΚ).

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε την ασφάλεια της αιμοδοσίας σε περίπτωση αιμοδοτών με υπέρταση χωρίς διαφορές από τους εθελοντές αιμοδότες που δεν είχαν ιστορικό υπερτασης.

Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός της αιμοδοσίας θα αποφασίσει για το αν μπορείτε να δώσετε αίμα για την δική σας πάνω από όλα ασφάλεια!

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη