Από τη Δωρεά Οργάνων στη Μεταμόσχευση
Πότε μπορεί να γίνει η Δωρεά Οργάνων
Η έννοια του εγκεφαλικού θανάτου
Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με το τέλος της ζωής. Πρόκειται για την νέκρωση ενός τμήματος τους εγκεφάλου (εγκεφαλικό στέλεχος) στο οποίο εδράζουν τα κέντρα αναπνοής και καρδιακής λειτουργίας. Η πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου γίνεται στη ΜΕΘ από μια τριμελή ομάδα, ανεξάρτητων μεταξύ τους γιατρών, διαφορετικών ειδικοτήτων και, μάλιστα, δύο φορές, με μεσοδιάστημα 6-8 ωρών. Η διαδικασία γίνεται ανεξάρτητα από την πιθανότητα δωρεά οργάνων για να πιστοποιηθεί ο θάνατος τους ασθενή.
Η απόφαση της οικογένειας
Αν διαγνωστεί εγκεφαλικός θάνατος, οι συντονιστές μεταμόσχευσης ενημερώνουν την οικογένεια. Αν η οικογένεια αρνηθεί τη δωρεά οργάνων ο ασθενής αποσωληνώνεται.
Αν η οικογένεια δεχθεί, ξεκινά η διαδικασία της δωρεάς οργάνων. που είναι πραγματικά μια αερογέφυρα ζωής.
Αερογέφυρα Ζωής
Η στιγμή που χτυπά το τηλέφωνο
Να μη διστάζουμε
Πολλά γράφονται κατά καιρούς για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. Ευτυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στην Ιδέα και αναζητούν έγκυρη πληροφόρηση, που αποτελεί και την αρχή του νήματος για να πουν το “ναι”. Να πουν ναι, συμπληρώνοντας συμβολικά την κάρτα δωρητή οργάνων και ενημερώνοντας την οικογένεια τους-αυτό, εξάλλου, είναι και το πιο βασικό-. Να πουν το ναι, αν ποτέ έρθει εκείνη η δύσκολη ώρα που ένα αγαπημένο τους πρόσωπο χάνει τη μάχη. Εξάλλου, μια τέτοια απόφαση απαλύνει τον πόνο της απώλειας.
Ας μην ξεχνάμε ότι είναι πιθανότερο να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι ένα μόσχευμα, παρά να δωρίσουμε όργανα. Δυστυχώς τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση, είτε για οργανωτικούς λόγους των ΜΕΘ, είτε επειδή ένα ποσοστό των συγγενών δεν προχωρούν στη δωρεά, κυρίως επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους το θέμα.