ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Προσωρινός Αποκλεισμός

Με σκοπό να είναι ασφαλές το αίμα, μόνιμα αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS, όσοι έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς προφυλάξεις ,όσοι κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι ερωτικοί σύντροφοι αυτών κ.α.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα προσωρινού «αποκλεισμού» από την αιμοδοσία είναι το κρυολόγημα, η λήψη παυσίπονων, η κύηση, η αναιμία, το πρόσφατο χειρουργείο, η επίσκεψη σε οδοντίατρο, το τατουάζ, οι εποχιακές αλλεργικές καταστάσεις.

Επίσης, υπάρχουν προϋποθέσεις σχετικά με εμβόλια, φάρμακα, ταξίδια σε ορισμένες χώρες και διάφορες άλλες λεπτομέρειες του ατομικού ιστορικού. Σημειωτέον ότι οι ετερόζυγοι φορείς Μεσογειακής Αναιμίας («στίγμα») μπορούν να αιμοδοτήσουν, αν έχουν αιμοσφαιρίνη άνω των 12,5-13,5 gr/dl.

Αν για παράδειγμα έχετε προσωρινά αποκλειστεί από τη διαδικασία της αιμοδοσίας λόγω χαμηλής αιμοσφαιρίνης (ή αιματοκρήτη):

Καταρχάς μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι! Η πλειονότητα των ατόμων που αποκλείονται από την αιμοδοσία λόγω χαμηλής αιμοσφαιρίνης έχουν μικρές αποθήκες σιδήρου στον οργανισμό τους (Φεριτίνη).

Τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα υπόκεινται σε καθημερνές διακυμάνσεις, γι’αυτό είναι ωφέλιμο ακολουθήσετε τις σχετικές διατροφικές συμβουλές για να ενισχύσετε την αιμοσφαιρίνη σας και να επιστρέψετε σύντομα στη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Μόνιμος Αποκλεισμός

Από την άλλη πλευρά, για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους δεν πρέπει να δίνουν αίμα ασθενείς με σοβαρά καρδιακά, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα, κακοήθειες, ινσουλινο εξαρτώμενο διαβήτη κ.α

Εννοείται ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για την περίπτωση που χρειάζεσθε να πάρετε και επιπλέον σίδηρο. Αφού επανέλθει η τιμή του αιματοκρίτη σας στο φυσιολογικό (και 2μήνες περίπου αφού ολοκληρώστε τη σιδηροθεραπεία) μπορείτε να ξαναδώσετε αίμα!

Τι κάνω αν αποκλειστώ από την αιμοδοσία;

Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τον γιατρό της αιμοδοσίας για το λόγο αποκλεισμού σας και πότε μπορείτε να ξαναδώσετε! Αλλά και μόνιμα να αποκλειστείτε, μην απογοητευτείτε! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρει κανείς!

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη