ΑΙΜΟΔΟΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Η εθελοντική αιμοδοσία το χειμώνα μπορεί να φαίνεται λίγο πιο δύσκολη στην πραγματικότητα όμως αν ακολουθήσει κανείς τις κατάλληλες οδηγίες είναι το ίδιο ασφαλής και μάλιστα ακόμη πιο σημαντική γιατί σε γενικές γραμμές τους χειμωνιάτικους μήνες τα αποθέματα μειώνονται. Αυτό οφείλεται πιθανά σε κακές καιρικές συνθήκες που αποθαρρύνουν τους αιμοδότες να προσέλθουν, στις γιορτινές διακοπές ή σε εποχιακές αγροτικές εργασίες και φυσικά στις εποχιακές ιώσεις και πια και στην πανδημία COVID-19.
Όπως και να έχει οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες συνεχίζουν κανονικά και πάντα βρίσκουν λίγο χρόνο για να χαρίσουν ζωή!
Ποια είναι όμως μερικά έξυπνα tips για ασφαλείς αιμοδοσίες και το χειμώνα;

Λοιμώξεις
Το βασικό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν προσερχόμαστε ποτέ στην αιμοδοσία αν έχουμε έστω αμβρηχρά συμπτώματα μιας ίωσης (δέκατα ή πυρετό, συνάχι, πονόλαιμο, καταρροή). Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν δίνουμε αίμα τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και του λήπτη, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρηθούμε και να μεταδώσουμε τη λοίμωξη. Περιμένουμε πάντα να είμαστε καλά να έχουμε ολοκληρώσει τυχόν αντιβίωση ή άλλη αγωγή. Ιδιαίτερα για την νόσο COVID-19 περιμένουμε να περάσει 14 ημέρες περίπου από το τελευταίο μας σύμπτωμα. Επίσης δεν προσερχόμαστε στην αιμοδοσία εάν έχουμε πρόσφατη επαφή με κρούσμα COVID-19.

Εμβολιασμοί
Τα περισσότερα εμβόλια που γίνονται αυτή την εποχή δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αιμοδοσία (αντιγριπικό, COVID-19 κλτ και ο αιμοδότης μπορεί να δώσει 1-2 μετά εκτός αν έχει αναπτύξει κάποια αντίδραση απο το εμβόλιο οπότε περίμένει να περάσει (περίπου 1 εβδομάδα μετά το τελευταίο σύμπτωμα)

Ζεστό ντύσιμο
Ένα ζεστό ντύσιμο θα μας κρατήσει ζεστούς όταν ερχόμαστε και όταν αποχωρούμε από την αιμοδοσία. Θυμηθείτε μόνο να φοράτε κάτι με άνετα μανίκια που σηκώνονται εύκολα για να διευκολυνθεί η αιμοδοσία.

Ζεστά ροφήματα-Ελαφρά γεύματα
Ένα ζεστό ρόφημα είτε πριν είτε μετά την αιμοδοσία είναι πάντα βοηθητικό όπως και το νεράκι. Θυμηθείτε όπως πάντα πρέπει να έχουμε πάρει ένα ελαφρύ πρωινό σε πρωινή αιμοδοσία ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό μας. Μια που ο χειμώνας και οι γιορτές ενθαρρύνουν καμμιά φορά την υπερφαγία, είναι καλό την μέρα που αιμοδοτούμε να έχουμε φάει σχετικά ελαφρά φαγητά χωρίς πολλά λίπη κτλ και να αποφύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ από το προηγούμενο βράδυ.

Μερικές φορές μπορεί να παρατηρήσουμε ότι αν έχει κρύο καιρό μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερα λεπτά στην αιμοδοσία. Αυτό δεν έχει καμία ιδιαίτερη σημασία ή κίνδυνο. Οι χώροι της αιμοδοσίας είτε κινητές μονάδες είτε οι αίθουσες έχουν πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία για μια άνετη και ασφαλή αιμοδοσία.

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη