ΑΙΜΟΔΟΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ 28/57 ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΣΣΟ)

Λίγο πριν τα σχολεία κλείσουν, ανοίγουν για μια γιορτή αγάπης!!!

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται την Τρίτη 11/6/2024 και ώρες 16:15-19:30μμ, στο χώρο των 28/57 Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου οδό Παπαγιάννη Σκουλά την οποία συνδιοργανώνουμε οι σύλλογοι γονέων των σχολείων με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών&Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης». Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν στην κινητή μονάδα αιμοληψιών του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Αιματοκρήτης»

  • Ο «Αιματοκρήτης» www.aimatocritis.gr είναι ένας εθελοντικός φορέας με έδρα το Ηράκλειο που αναπτύσσει πρότυπο πρόγραμμα τακτικών αιμοδοσιών και ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία, πανεπιστήμια και ευρύ κοινό. Έχει βραβευτεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο αιμοδοτών στη χώρα χωρίς διαχείριση αίματος («τράπεζα αίματος»). Ασχολείται επίσης με την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της δωρεάς μυελού οστών και δωρεάς οργάνων. Παρεμβαίνει και διεκδικεί μέσω θεσμικού ρόλου για τα δικαιώματα των αιμοδοτών και των δωρητών στην πολιτεία και τις υπηρεσίες.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα και τι προετοιμασία χρειάζεται;

  • Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 17-65 ετών που ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά και αισθάνονται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.
  • Πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.
  • Να έχουν περάσει 2-3 ώρες από το μεσημεριανό σας σε απογευματινές αιμοδοσίες. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί πριν την αιμοδοσία.  
  • Δεν χρειάζεται να παραλείψετε τη χρόνια φαρμακευτική σας αγωγή πριν την αιμοδοσία.

Τι έγγραφα χρειάζονται:

  • Χρειάζεται να έχετε μαζί σας το ΑΜΚΑ σας και την αστυνομική σας ταυτότητα (εάν δεν έχετε ήδη κάρτα αιμοδότη).
  • Για τους μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους χρειάζεται υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση από γονέα (μέσω gov).  https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses
  • Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε προηγούμενες αιματολογικές εξετάσεις

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο χρόνος θα απαιτηθείl;

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος Βενιζέλειου Νοσοκομείου που είναι στελεχωμένη με έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εθελοντές ιατροί και εξειδικευμένα μέλη του «Αιματοκρήτη» θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσουν και να σας ενημερώσουν για ό, τι χρειαστείτε κατά τη διαδικασία εγγραφής.

Ως αιμοδότης θα συμπληρώσετε μια κάρτα ιστορικού και ο γιατρός της αιμοδοσίας μετά από μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη (αιμοσφαιρίνη) σας, θα σας ενημερώσει εκείνη τη στιγμή αν επιτρέπετε να δώσετε αίμα.

Η αιμοληψία είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής αφού όλα τα υλικά είναι αποστειρωμένα και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Στις αιμοδοσίες τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η αιμοληψία αυτή καθαυτή διαρκεί περίπου 5-6 λεπτά και η όλη διαδικασία περίπου μισή ώρα. Λαμβάνεται 450ml αίμα από τα 6-7 λίτρα που διαθέτει ο οργανισμός.

Τι δικαιώματα έχω ως αιμοδότης;

  • Η μονάδα που θα προσφέρετε θα διατεθεί σε ασθενείς στο νοσοκομείο. Θα καταχωρηθεί αυτόματα στον ατομικό σας λογαριασμό του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών. Σε περίπτωση που στο μέλλον χρειαστείτε αίμα εσείς ή οικείο σας πρόσωπο μπορείτε να μεταφέρετε τηλεφωνικά την μονάδα για να καλυφθεί η ανάγκη σε επικοινωνία με το νοσοκομείο. (Τηλ. 2810 214 302).
  • Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την αιμοδοσία μια φορά το χρόνο για προληπτικό αιματολογικό έλεγχο.

Πως μπορώ να ενημερωθώ περισσότερο;

Κάθε Πέμπτη στις 20:00 θα γίνει διαδικτυακή ενημέρωση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην αιμοδοσία. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στo aimatocritis@hotmail.com

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την σελίδα www.aimatocritis.gr

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την αιμοδοσία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον «Αιματοκρήτη» στα τηλ. 6978-247010, 2810 239 773

 ή στον

 Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε!

Μοιραστείτε το άρθρο αυτό στα social media

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Συνδεόμαστε με τη ζωή!

Αν έχετε δώσει αίμα σε μια από τις αιμοδοσίες του Αιματοκρήτη, ένα μικρό #δώρο από εμάς για εσάς! Το μόνο που χρειάζεται είναι να δηλώσετε συμμετοχή και εμείς θα σας καλέσουμε να συνδεθείτε μαζί μας για ένα αιμο-ΔΟΤΙΚΟ webinar όπου μπορείτε να λύσετε απορίες, να ενημερωθείτε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες για την αιμοδοσία! Αφορά τόσο νέους όσο και παλιούς αιμοδότες καθώς και συνεργάτες φορείς του #αιμοδοτούμε μαζί!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη